Ceremóniamesterrel a tökéletes hangulatért

ceremoniamester

A legnagyobb buliknak mindig van egy hangulatfelelőse, nem igaz? Persze, az irányító és központi szerep általában indirekt módon hárul valakire – mondhatnánk úgy is, hogy vannak, akik erre születettek. Habár pontos felméréseink nincsenek, de ha lehet egy tippünk, előbb vagy utóbb, szerintünk épp az ilyen karakterek válnak az esküvők központi figuráivá.

Vőfély és ceremóniamester – bizonyára ismerősen cseng ez a két fogalom. De vajon azt is tudtad, hogy a kettő hivatás eltér egymástól? Ha esküvőt szervezel, akkor épp eljött az ideje, hogy gyorsan tisztába tegyük, hogy ki kicsoda, és milyen szerepkörrel bír!

Tegyünk különbséget a vőfély és a ceremóniamester között!

Egy cseppet se érezd magad rosszul, hogyha eddig azt hitted, hogy a vőfély és a ceremóniamester foglalkozásának definíciója ugyanazt a hivatáskört jelenti. A legtöbb ember ugyanerre gondol, hiszen valóban rengeteg közös vonás van kettejük között, sőt, mondhatnánk azt is, hogy a ceremóniamester a vőfély “modernkori kiadása”.

Ahogyan azt már írtuk, mindketten központi szerepet töltenek be a házasulók nagy napján, emellett pedig egyik és másik is jó nagy hanggal és kommunikációs készséggel bír. Mindeközben irányítják és szórakoztatják a násznépet aszerint, ahogy azt a jegyespár előre kérte. Igazi hangulatteremtők, akik a bulizás mellett egyben támaszt is nyújtanak, segítik az esküvői programok menetrendszerű koordinálását. Pontosan jól tudják, hogy mikor kerülnek ők a központba – azaz mikor van rájuk szükség –,  és melyek azok a pillanatok, amikor az eseményeket hagyni kell spontán, maguktól megtörténni.

Az már ennyiből is tisztán látszik, hogy mennyi hasonlóság van a két hivatás között, de most azt is megmutatjuk, hogy hogyan különböztesd meg őket!

A hagyományok középpontjában, avagy a vőfély szerepe

A ceremóniamester és a vőfély közti különbséget egy ponton lehet igazán jól megragadni, mégpedig a hagyományok és a klasszikus esküvői szokások nyomán. Nagyapáink korában a vőfély szerepe elengedhetetlen volt, bármilyen lakodalomról is esett szó. Ő volt az a személy, aki amellett, hogy meghívta, irányította is a násznépet a nagy napon. Vőfély játékokkal, buja, humoros, rímekbe szedett mondókákkal szórakoztatta a vendégsereget, figyelte az események menetét. A vőfély azonban nem akárki volt, általában a menyasszony vagy a vőlegény gyerekkori barátja töltötte be a szerepet, aki felnőtt korára szinte már a család részévé vált. Bizonyos esetekben egy közeli ismerős, rokon is vőfélynek állhatott.

Igaz, hogy eddig mindvégig múlt időben fogalmaztunk, de valójában még ma is akad lehetőség vőfély alkalmazására. A falusi esküvőkön – ahol a hagyományok még erőteljesebben élnek –, gyakran láthatjuk munka közben a népies öltözékben, bokrétás kalapban, szalagokkal feldíszített bottal sétáló hangulatfelelőst. Ha Te és a párod is előnyben részesítitek a tradicionális esküvőket, mindenképp azt ajánljuk, hogy vőfély mellett döntsetek, nem fogjátok megbánni!

A ceremóniamester, mint a modern esküvők koordinátora

A vőféllyel ellentétben a ceremóniamester már a mai esküvők központi figurája, vagy ha úgy tetszik, házigazdája. Szerepköre talán még sokrétűbbnek tekinthető, hiszen neki már az egyedi igények megvalósítására és koordinálására is ügyelnie kell.

A lényegen azonban nem ez mitsem változtat. A ceremóniamester a vőfélyhez hasonlóan, irányítja a házasságkötés és a lakodalom menetét, segít és szórakoztat, de ami még fontosabb, még az olyan esetekben is támaszt nyújt, amikor a menyasszony fátylát kell megigazítani. Ruházata kevésbé feltűnő, elegáns és ízléses. Kevesen tudják, de a ceremóniamester szerepét nők egyaránt betölthetik, talán ezt nevezhetjük az egyik leghangsúlyosabb különbségnek a vőfély hivatásához képest.

Száz szónak is egy a vége, a ceremóniamester valóban a klasszikus vőfélyi szerepkör stíluselemeit ülteti modern kontextusba, de ettől még a kettő nem válik egy fogalommá. Egyáltalán nem mindegy, hogy az esküvőd napján melyikük segítségét veszed igénybe, mert amíg az egyik a klasszikus és hagyományos játékokat és a rigmusokba, rímekbe szedett beszédet helyezi előtérbe, addig a másik sokkal újabb aspektusból varázsolja hangulatossá a lakodalmad napját.

Az esemény stílusát ugyan minimálisan lehet – és érdemes is – keverni, de nem szabad túlzásba esni! Hogyha egy tradícionális eseményt szeretnétek klasszikus programmokkal, akkor vőfély mellett döntsetek, de ha a menyegző javarészt korszerű stíluselemekből építkezik, maradjatok a modern esküvői játékok mellett, és kérjétek ceremóniamester segítségét!

ceremoniamester-oltozete

Túl a hangulatteremtésen: ezek a ceremóniamester legfőbb feladatkörei

A ceremóniamester foglalkozását nehéz pár szóban összefoglalni, hiszen nemcsak az esküvői forgatókönyv szerinti feladatokat látja el, hanem a legváratlanabb helyzetben is előhúzza szuper kommunikációs– és problémamegoldó képességét. Mindemellett folyamatosan a jegyes–, majd később a házaspár rendelkezésére áll, akkor is, hogyha az elhagyott zsebkendőket kell összeszedni a járdáról, vagy épp a parkoltatásnál van szükség a segítségére. Ezek alapján fogalmazhatnánk úgy is, hogy a ceremóniamesternek ezer arca van, attól függően, hogy melyikre van szükség:

  • a szervezőre, aki praktikus tanácsokkal segíti már az előkészületeket is,
  • a gyermekfelügyelőre, aki időnként a legkisebbeket is lefoglalja ahhoz, hogy a szülők is felhőtlenül élvezhessék a szeretteik nagy napját,
  • a házigazdára, aki esküvői pohárköszöntőt mond, vagy vicces történetekkel tartja fent a figyelmet, amíg nem érkezik meg a vacsora,
  • a mentorra, aki megnyugtatja a házasulókat, hogy minden rendben lesz,
  • vagy épp a jóbarátra, aki a gyerekekkel, az idősekkel vagy a külföldi országból érkezőkkel is pillanatok alatt felveszi a fonalat.

Ahogyan ebből a felsorolásból szépen látszik, ez a hivatás bőven túlmutat a hangulatteremtésen, egy ceremóniamesternek minden körülmény között biztonságot és figyelmet kell tanúsítania a házaspár és a násznép felé.

Így válassz ceremóniamestert!

Szimpatikus és kedvező ötletnek tűnik egy ceremóniamester alkalmazása az esküvőd napján? Akkor most azt is eláruljuk, hogy mire érdemes odafigyelni, mielőtt egyiknek-másiknak bizalmat szavaznál!

1) Mérlegelj életkor szerint!

Először is, ahogyan arra a vőfély és ceremóniamester fogalmak tisztázásakor is utaltunk, nagyon fontos, hogy a nagy nap stílusához passzoljon az általad kiválasztott hangulatfelelős. Érdemes néha korosztály szerint kategorizálni, hiszen egy kifejezetten fiatal házaspár násznépe egészen más összetételű, mint amikor valaki 40-50 évesen talál rá az igaz szerelemre. Így a ceremóniamester életkora már árulkodhat arról, hogy jó döntés lesz-e számodra.

2) Hallgass a megérzéseidre!

Emellett elengedhetetlen, hogy ne csak egy barátságos kép és egy jól megírt szöveg alapján válassz, mindenképp kérd a ceremóniamestert, hogy már a döntést megelőzőleg is találkozzatok. Ekkor úgyis fény derül rá, hogy mennyire tudtok majd együttműködni, mennyire egyeznek a normáitok. A különböző személyiségjegyekből fakadóan lesznek lazább, hóbortosabb karakterek, de olyanok is, akik sokkal inkább a ceremónia meghittségét, eleganciáját helyezik előtérbe. Hallgass a megérzéseidre, intuícióidra, hiszen az első benyomást nem véletlenül nem lehet megváltoztatni!

3) Vedd figyelembe a szolgáltatás árát!

Végül, de nem utolsó sorban jöjjenek a piszkos anyagiak. Egyáltalán nem mindegy, hogy mennyibe kerül egy esküvő, így az sem, hogy milyenek az aktuális ceremóniamester (vagy ha úgy tetszik) vőfély árak. Ezért azt javasoljuk, hogy már a böngészés kezdete előtt készítsetek pároddal egy költségvetést, ami szerint azonnal látni fogjátok, hogy mennyit tudtok rászánni a plusz szolgáltatásra.

Ez a nap csak rólatok szól…

Miután pontosan ismered már, hogy miben lehet segítségedre egy ceremóniamester az esküvőd napján, bizonyára azt is el tudod dönteni, hogy szükséged van-e a szolgálatára. Ha elfogadsz egy tanácsot, mi úgy gondoljuk, hogy kis és nagy létszámú lakodalom esetén is érdemes segítséget kérni.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy akármennyire gyönyörű és megható is egy házasságkötés, a szervezés mégiscsak rengeteg stresszel és megoldandó problémával jár. Ahhoz pedig, hogy a teher lekerüljön a válladról, bizony, szükség lesz arra, hogy biztonságban érezhesd magad, felhőtlenül élvezhesd, hogy ez a nap kizárólag rólad és a szerelmedről szól. Mire vársz még? Találd meg a számotokra tökéletes ceremóniamestert vagy a világ legjobb vőfélyét!

Scroll to Top