A hagyományos esküvői szokásoktól és babonáktól napjainkig

eskuvoi-szokasok

A régmúlt hagyományai és hiedelmei sokszor feledésbe merülnek, de az esküvői szokások és babonák között még mindig akad bőven olyan, aminek ma is jelentőséget tulajdonítunk. Igaz, hogy a lakodalom megszervezése és lebonyolítása manapság a legegyedibb igényeket követi – ezért elsősorban pedig a modern értékek érvényesülnek  –, de minden nagy nap mögött ott bujkál egy kevés abból, amit nagyszüleink hagytak ránk.

Ha érdekelnek az esküvői szokások és hagyományok, vagy ha csak szeretnél megismerni néhány házassághoz fűződő babonát, a legjobb helyen jársz: íme egy friss gyűjtés neked!

Napjaink esküvői szokásai a klasszikus jegyében

Ha összehasonlítanánk a klasszikus és a modern esküvői szokásokat, minden bizonnyal meglepődnél, hiszen így vagy úgy, de az újak is mind a régi tradíciókat követik. Ha megfigyeljük a korunkbeli házasságkötések menetét és szimbolikáját, ugyanúgy fellelhetők bennük a hagyományos elemek: az eljegyzéstől kezdve, a menyasszonytáncon át, egészen az esküvői torta felvágásáig.

A legjobb pedig, hogy ez még akkor is igaz, hogyha a jegyespár nem épp klasszikus keretek között képzeli el életének meghatározó eseményét. A következő felsorolásban csupa tradicionális házassági szokással találkozol majd, amik napjaink esküvőinek is szerves részei – lássuk mik ezek pontosan!

Az eljegyzés hagyománya

Tudjuk jól, a házasságot mindig megelőzi az eljegyzés, azaz, amikor a férfi megkéri a szeretett hölgy kezét. De azzal is tisztában vagy, hogy korábban ez miként zajlott? Ma már rengeteg kreatív módja van a lánykérésnek: vannak, akik egy közös nyaralás legszebb pillanatában szánják el magukat erre a sorsdöntő lépésre, de az sem ritka, hogy a férfiak az együtt felnevelt kiskutya vagy kismacska nyakába kötik fel az eljegyzési gyűrűt, így jelezve szándékukat a szerelmük felé. Sőt, ha még tovább megyünk, ma már az sem kirívó eset, hogyha a pár női tagja kéri meg álmai férfijának kezét.

A hagyományok szerint viszont ez kizárólag a férfi feladata volt, és nem is akárhogyan. Az eljegyzés nem jöhetett létre az édesapa válasza nélkül, tehát nemcsak a jövendőbelinek kellett igent mondania a frigyre. A férfinak a leendő menyasszony családja előtt is bizonyítania kellett a hűségét, szerelmét, ezzel leszögezve azt a tényt, hogy komoly szándékai vannak. Szerencsés esetben az apai áldást követően már tényleg csak a lánykérés maradt, amire válaszként a férfi vagy egy ajándékkal teli vagy egy üres kosarat kapott. A falubéliek úgy értesültek a lánykérésre adott válaszról: kitalálod, hogy melyik és mit jelentett, igaz? 🙂

A lánykérés margójára: habár még ma is találkozhatunk olyan bátor férfiakkal, akik nem félnek a klasszikus lánykéréstől, egyre ritkább, hogy az édesapának is beleszólása legyen az eljegyzésbe. Szerintünk ez még ma is egy csodaszép esküvői szokás, hiszen azzal, hogy párt választunk, nemcsak mellette, de a családja mellett is egy életre döntünk.

eskuvoi-szokasok-eljegyzes

A vőfély szerepköre

A régi magyar esküvői szokások szerves része volt a vőfély felkérése az esküvő teljes levezényléséhez. Az ő feladatköre volt a vendégek elhívása, majd az egész esemény koordinálása is. Ma már elképzelhetetlen, de abba is gondoljunk bele, hogy korábban akár három napig is eltartott a dínomdánom, úgyhogy plusz segítség nélkül valóban hamar káosz lett volna. Ennek ellenére még ma is sokan döntenek vőfély – vagy ha úgy tetszik –, ceremóniamester segítsége mellett. Figyelem: a kettő szerepkör azonban nem ugyanaz, habár közel hasonló. A ceremóniamester csupán a bulihangulat felelőse, a szervezésben nem vesz részt. 

A menyasszony öltözéke

Ha van valami, amihez rengeteg esküvői hagyomány vagy épp babona kapcsolódik, az bizony a menyasszony öltözéke. Hogy mit jelent ez? Most rugaszkodjunk el a fehér szín szimbolikájától, és attól, hogy a vőlegény nem láthatja az esküvői ruhájában menyasszonyát a házasságkötés előtt – hiszen ez biztosan ismerős neked is.

De vannak ennél izgalmasabb hiedelmek is, a fátyol hordásától kezdve, egészen a ruha gombjaiig és a cipőválasztásig. Régen a menyasszony esküvői megjelenésének minden egyes eleme jelentéssel bírt, nem beszélve a klasszikus “valami régi, valami új, valami kölcsön és valami kék” szabályáról. Nézzük sorjában:

  • Fátyol: a tradicionális esküvőkön a fátyolnak is jelentős szerepe volt. Amellett, hogy a menyasszonynak éjfélig viselnie kellett (a balszerencsék elkerülése miatt) a koszorúslányok jobb, hogyha a közelébe se mentek! A régiek még ma is úgy tartják, hogy az a lány, aki felpróbálja a menyasszonyi fátylat, el fogja csábítani a férjet.
  • Gombok: napjainkban már nem sok gombbal készített esküvői ruhát látni, pedig, ha babonás vagy, érdemes odafigyelni rá. A régi hiedelmek úgy tartják, hogy a szerelmes párnak annyi boldog éve van a házasságot követően, ahány gomb ékesíti az ara ruháját a nagy napon. 
  • Cipő: az esküvői babonák szerint, a menyasszonynak el kell felejtenie a nyitott elejű cipőt vagy szandált a lakodalom napján, máskülönben a közös élet alatt az összes pénz kicsúszott volna a keze közül.
  • Régi-új-kölcsön-kék: hajdanán a menyasszonynak négy dolgot mindenképp viselnie kellett az esküvő napján, hogyha azt szerette volna, hogy a kedvesével való közös életét szerencse kísérje: 1) valami régit, ami a nő hajadonságát szimbolizálja, 2) valami újat, ami a jövőt jelképezi, 3) valami kölcsönbe kért apróságot, ami arra utal, hogy mindig lesz kire számítania (család és barátok), 4) valami kéket a tisztaság és a hűség jelképeként.
menyasszonyi-fatyol

A házassági szerződés mint esküvői szokás

Gondoltad volna, hogy a házassági szerződés nem csupán a mai egybekelések velejárója, hanem már régen is különös jelentőséggel bírt? Bizony, ez a dokumentum nem csak a modern kor sajátossága, már hajdanán is megvolt a maga fontos szerepe. Az okirat tartalmazta a házasságot kötő felek vagyonát, de a feltételeket mindig a pár azon tagja szabta, amelyik tehetősebb volt. A hivatalos iratba mindig belefoglalták, hogy mi történik a házastárs halálakor, mi marad a közös gyermekeknek és az özvegynek – legyen szó egyaránt a hozományról, a különvagyonról és a közszerzeményről. 

Az esküvői szokásokon túl: 5 babona, amire érdemes odafigyelni az esküvőd napján

#1 Napsütés vagy eső

Ha lehet egy tippünk, ma is mindenki örül, hogyha az életének egyik legszebb napján az időjárás is a boldogságot közvetíti: napsütéssel, madárcsicsergéssel, szélcsendben. Ám jó, hogyha tudod, hogy a hiedelmek szerint ennek sokkal több jelentősége van a gondtalan és felhőtlen pillanatok megélésénél.

Úgy tartották, hogyha a lakodalom napján kitartóan ragyog a nap, akkor a házasság is hosszú és boldog éveket ígér, eső esetén viszont éppen fordítva, a frigy nem tart sokáig. Egy pozitívabb és kevésbé drasztikus megközelítés szerint viszont az eső sem feltétlenül negatív ómen, csak attól függ, hogy mikor érkezik: ha például kizárólag az esküvői vacsora után, akkor mindenki fellélegezhet (és egyben örömujjonghat), mert az nem más, mint a gazdagság jelképe.

eskuvoi-par

#2 Az örök hűség szimbóluma

Az esküvő több, mint egy alkalom, több, mint egy gesztus. A házasságkötés egy életre szóló kaland, ami során minden jóval és nehézséggel vállaljuk a másik támogatását, ápolását, biztonságot nyújtunk és szeretünk, történjék bármi. Ennek megpecsételéseként a házasulók egy-egy karikagyűrűt húznak egymás ujjára, azonban a népi babonák szerint az örök hűségnek nem ez az egyetlen szimbóluma.

Tudod már, hogy mire gondolunk? Ha nem, akkor íme a válasz! Régen a lakodalomkor a menyasszony és a vőlegény is viselt egy-egy szál rozmaringot, ezzel kifejezve döntését a véget nem érő elköteleződés mellett. Általában a pár női tagja a koszorújában, míg a férfi a zakójára tűzve hordta az apró virágot. Érdemes észben tartani, mert szerintünk még mindig egy kedves jelkép, ráadásul gyönyörűen fest az esküvői öltözék kiegészítőjeként.

#3 Az esküvői torta nem minden

Ha a mai lakodalmi szokásokra és ételekre gondolunk, akkor azonnal az esküvői torta, és annak jelentősége jut az eszünkbe. Ha viszont szeretnénk, hogy valami igazán szerencsét hozzon a jövendőbeli házasságunkba, az túlmutat a finom és esztétikus édességen. A babonák szerint a friss házasoknak egy-egy falat kenyeret és egy-egy csipet sót is fogyasztaniuk kell az egybekelésük alkalmával, ezzel szimbolizálva, hogy mindketten megtapasztalják egymás mellett a “jót” és a “rosszat” is. Ha ez megtörténik, egyenes út vezet a örökéletű “jóban-rosszban” kapcsolathoz.

#4 “Csokordobás” férfi módra

Számodra is ismerős a klasszikus menyasszonyi csokordobás, igaz? De azt is tudtad, hogy ennek létezik férfi kiadása? Jól olvastad, anno egy esküvőn nemcsak a következő arát, de a soron lévő vőlegényt is megismerhette a násznép. A gyakorlatban ez úgy nézett ki, hogy a ceremóniát követően az újdonsült férj ellopta szerelme harisnyakötőjét, majd a hajadon társai közé dobta, pont úgy, ahogyan azt a menyasszony teszi a csokrával. Kicsit azért viccesebb ez a felállás, ugye? 

#5 Fekete macska másképp

Mint ahogy minden vicc velejárója a Pistike név, úgy minden babonának van egy fekete macskája. Biztosak vagyunk benne, hogy Te is kismillió ilyet ismersz, de azt is tudtad, hogy az esküvői hiedelmek kapcsán is felbukkan ez a szimbólum? Nem kell megijedni,ebben az esetben nem szerencsétlenséget hoz, mi több, csak jót jelent! Azt mondják ugyanis, hogyha a vőlegény a nagy napon fekete macskát simogat, előre megalapozza a boldog közös életet a menyasszonyával. Ha épp házasság előtt álltok – és még semmivel nem tudtad meggyőzni a párod a kiscica-örökbefogadással kapcsolatban –, szerintünk itt a remek alkalom, hogy kijátssz egy újabb kártyát! 

Koszorúslányok, figyelem!

Néhány esküvői babona nem kizárólag az ifjú párhoz kapcsolódik, hanem a koszorúslányokhoz. Ha Te is épp közéjük tartozol, ezt a bekezdést semmiképp ne mellőzd! A fátyol kapcsán is emlegettük már, hogy mire kell odafigyelni, de ha babonás vagy, akkor azon kívül minimum két dolgot még célszerű megjegyezned! Ilyen például:

  • a hármas szabály, miszerint aki már élete során háromszor is koszorúslánynak állt, soha nem fog férjhez menni. Legyél résen: akármennyire kedves gesztus a menyasszony részéről, hogy ilyen kitüntetett szerepet szán neked az esküvője napján, a saját esélyeidet se csorbítsd! Persze, viccelünk, de ha tényleg hiszel a babonákban, nyugodtan mondd ki, hogy Te inkább másképp segítenél a nagy napon!
  • a menyasszony cipőjének talpa, ami megjósolja meg, hogy következő alkalommal kinek kötik be a fejét. Ehhez az arának fel kell írnia (például) alkoholos filccel a barátnői/koszorúslányai nevét annak a lábbelinek a talpára, amit mindvégig viselni fog az esküvő napján. Az lesz a szerencsés, akinek az esemény végén is olvasható a neve.
eskuvoi-cipo

Bármi történjék, higgy a házasság erejében!

Esküvői szokások ide, babonák oda, jó és rossz ómenek – bárhogy is alakul, nehogy kétségbe ess! Szép dolog hinni, de más dolog tartani valamitől, ezért, ha a nagy napon pont elered az eső, nem szeretnénk, hogy fejvesztve menekülj! Higgy a házasság és kettőtök erejében, mert ami közöttetek kovácsolódott, nem véletlenül vezetett Titeket az oltárig! 

Scroll to Top