Alkalmi ruha esküvőre: mit illik, és mit nem?

pasztell-alkalmi-ruha-eskuvore

A meghatározó eseményekhez mindig társul egy öltözködésetikett, még akkor is, ha manapság már nem kell szigorú normákat és illemszabályokat követni egy-egy ruhaválasztás alkalmával. Ahogyan már egy színházba látogatás során sem kötelező a kisestélyi, úgy a szeretteink nagy napján sincsenek hatalmas elvárások.

Ennek ellenére minden ceremónia megkívánja az igényes és ízléses megjelenést, így nagyon fontos, hogy egy esküvőn megfelelő alkalmi ruhában jelenjünk meg. Felmerült benned a kérdés, hogy ebben az esetben mit értünk megfelelő alatt? Kíváncsi vagy, hogy hol húzódik meg a szabad stílus és az etikett közötti határ? Íme egy kisokos, amiben sorra vesszük a téma legfőbb szempontjait.

A megfelelő ruhaválasztás a tiszteletadás jele

Az esküvői ruhaválasztás többet jelent egy egyszerű döntésnél. Az alkalomhoz igazított dressz vagy öltöny magában hordozza a gesztust, miszerint “valaminek megadjuk a módját”, ezáltal is kifejezve a tiszteletünket a házasodni készülő pár felé: “együtt örülünk veletek”, “fontos számunkra az esküvőtök napja”.

Ha ebben a helyzetben bárki inkább amellett dönt, hogy a saját feje után megy – nem törődve az ekkor felmerülő illemszabályokkal –, könnyen szemet szúrhat, negatív érzéseket válthat ki a násznép tagjaiból és a jegyespárból. Ezért úgy gondoljuk, hogyha egy számodra fontos lakodalomra kaptál meghívást, mindenképp fektess hangsúlyt az udvariasságra, a jómodorra, végeredményben pedig a tökéletes ruha kiválasztására.

alkalmi-dressz-noknek

Tökéletes alkalmi ruha esküvőre: a választás legfontosabb szabályai

#1 A dresszkód követése

Napjainkban egyáltalán nem ritka, hogyha a szervezők dresszkódot határoznak meg, azaz előre megmondják, hogy az eseményen milyen ruhában illik megjelenni. Ez egyszerre lehet áldás és átok, hisz amíg valakinek könnyebbséget jelent – például annak, aki nem szeret sokat gondolkodni az outfitjén –, addig másnak igazi bosszúság, mert korlátokat szab a saját ízlésének és komfortjának megteremtésében. A rossz hírünk, hogy egy esküvő kapcsán teljesen mindegy melyik táborba tartozol, mert ha a menyasszony és a vőlegény külön kéréssel fordul hozzád a ruha kapcsán, akkor bizony illik betartanod a kívánságukat

Ilyenkor tehát, a tökéletes választás egyértelműen az, ami az óhaj-sóhajt kielégíti. Ha még bosszankodsz is rajta, gondolj a pozitívumokra: amellett, hogy pontosan jól tudod mi az elvárás, valami egészen újat is kipróbálsz. Az élet pedig nem is szól másról, mint a saját komfortzónánk határainak átlépéséről – ha a kérést átkeretezed a fejedben, máris könnyebb lesz azonosulni, és ellazulni a “feladathoz”! Hidd el, a végén még élvezni is fogod!

#2 A helyszín és az évszak, mint meghatározó szempont

Ha a lelki szemeink előtt megjelenik egy kép a megfelelő öltözékről, először formákat és színeket látunk, pedig a legnagyobb baklövések mégsem ezek összességéből születik. Biztosan számodra is ismerősek azok a pillanatképek (vagy ha nem, akkor szerencséd van), amikor például:

  • egy nő látványosan szenved a ruhájában a formakialakítás miatt (nehezen tud járni benne),
  • egy férfi öltönye nem a saját mérete (túl szűk vagy túl bő),
  • a ruhaválasztás nem passzol a helyszín hangulatához (feltűnő, de nem a szó jó értelmében),
  • a kiválasztott öltözet egyértelműen egy másik évszakhoz dukál.

Egyszerűen akármelyik szempontot is vesszük alapul, a felsorolt esetek egytől egyig kiábrándítóak, hogyha a cél az elegancia elérése. Ezekből okulva tehát a javaslatunk a következő: ha egy házasságkötésre vagy hivatalos és ruhaválasztás előtt állsz, az első dolog mindig a ceremónia helyszínének felmérése, és az évszak adottságainak figyelembevétele legyen. Hogy miért? 

A férfiak körében egyre divatosabb például, hogy az öltönyhöz vagy a szmokinghoz színes, vicces és mintás zoknit vesznek fel. Ez akármilyen jópofa, nem minden esetben ízléses: amíg egy hajón vagy vízpart mellett tartott dínom-dánom során teljesen helyt tud állni, egy kastély vagy kúria falai között már nem biztos, hogy annyira megnyerő.

Ugyanez igaz akkor is, amikor a hölgyek olyan alkalmi ruhát választanak téli esküvőre, amik inkább a tavaszi-nyári hónapokhoz passzolnak. Amíg egy nyitott elejű szandál sem túl elegáns december közepén (annak ellenére sem, hogy a lagzi fedett és fűtött helyen van megtartva), addig az egészen mini vagy rövid szoknyák sem keltenek jó érzést télvíz idején.

ruhavalasztas-eskuvore

#3 Alkalmi női ruha esküvőre: rövid vagy hosszú?

Rövid alkalmi ruha esküvőre vagy hosszú alkalmi ruha esküvőre? – ez itt a kérdés. A válasz pedig nem is olyan ördöngős, csak annyit kell észben tartani, hogy ezúttal nem egy belvárosi diszkóba vagy hivatalos – felejtsd el a miniszoknyákat!

Kizárásos alapon maradtak a félhosszú és a hosszú szoknyák/ruhák, de azért ezekben az esetekben is érdemes figyelmesen válogatni. A jó hír, hogy ilyenkor már nehéz mellélőni, de hogy egy sokszor látott példát hozzunk: egy maxi ruha hiába kifinomult választás, a nagyon szűk fazonok meg tudják keseríteni a felhőtlen pillanatokat. Előtted van az a kép, amikor egy nő szemet kápráztató a ruhájában, de úgy közlekedik benne, mintha egy kiskacsa topogna az anyukája után? Az előkelő megjelenésből hamar a nevetség tárgyává válhatsz, hogyha nem jól választasz, arról nem beszélve, hogy a kedvenc magyar mulatós dalaid alatt a csárdást is elfelejtheted.

Pro tipp: a picit térd fölé vagy térd alá érő szoknyák szexik, elegánsak, ízlésesek, és nem utolsó sorban kényelmesek is. Az egyetlen, amire ilyenkor érdemes figyelni, hogy ki és hány cm, illetve milyen arányokkal rendelkezik. Amíg a rövidebb lábú, alacsonyabb hölgyeknek inkább a térd fölé érő fazonok lesznek előnyösek, addig a magas, nyúlánk nők esetén pont ellenkezőleg, a hosszabb szabású dresszek működnek majd. 

vidam-alkalmi-ruha-eskuvore

#4 Kényelem mindenek felett

Igaz, hogy nem első szempontként írtuk, de a kényelmet egyáltalán nem szabad hátra sorolni. Habár sokat hangoztatjuk (főleg nőként), hogy a szépségért meg kell szenvedni, szerintünk ezt a kijelentést most bátran felejtsd el!

Nem sok nemzet tud hangosabban, felhőtlenebbül és jobban bulizni, mint a magyar. Emiatt elképzelhetetlen, hogy egy helyben rostokoljunk csak azért, mert egy kényelmetlen cipő miatt be van dagadva a lábunk, vagy a szűken szabott ruhánkban limitáltan tudunk csak táncolni. Alapszabály tehát a viselet egészére nézve, hogy kizárólag olyan lábbelit/ruhát szabad választanod, amiben hajnali háromkor is ropni tudod a best of lakodalmas zeneválogatásra, és persze az sem hátrány, hogyha a századik zserbó elfogyasztása után sem a ruhád hátráltat a mozgásban.

#5 A világos színek előtérbe helyezése

Nem árulunk el nagy titkot, hogy egy örömteli eseményen a ruhák színeinek is a vidámságot kell sugallniuk. Egy kék, rózsaszín vagy zöld alkalmi ruha esküvőre mindig jó választás, de ha nem rajongsz túlzottan az élénk és harsány színekért, akkor válaszd ezeknek a pasztell verzióit! A lágy, púderes színek egyébként is hasítanak a szépségipar minden területén, így a teljes megjelenésedben is fogod tudni hozni ezt az irányt, mind sminkben, mind hajszínben – utóbbihoz mondjuk kell egy csipetnyi bátorság.

Ha köszönöd szépen, de a kifinomult árnyalatok sem állnak hozzád túl közel, dönthetsz mintás ruhadarabok mellett is: a férfiak figyelmébe ajánljuk a tyúklábmintás öltönyöket (nagyon menők), a hölgyek pedig bátran válasszanak virágokkal, pöttyökkel, absztrakt alakzatokkal teli szoknyát, felsőt, ruhát, akármit!

Az esküvői alkalmi ruhák tiltólistája

A cikk elején utaltunk rá, hogy a 21. században a formalitásoknak már nincs akkora jelentősége, de a szabad stílus áramlásához is szükség van egy-két illemszabály betartására. Keretekre mindig szükségünk lesz ahhoz, hogy kellő tiszteletet tudjunk tanúsítani egy-egy esemény iránt vagy személy felé. Emiatt az esküvői dresszkódnak is van ám tiltólistája, jól vésd az eszedbe!

Fekete alkalmi ruha esküvőre? Felejtsd el, nem gyászolni mész, hanem ünnepelni egy pár egybekelését! Fehér alkalmi ruha esküvőre? Hacsak nem szeretnéd vérig sérteni a menyasszonyt! Végül, de nem utolsó sorban, a tabuszínek listájára vedd fel a pirosat is, hiszen az köztudottan a menyecskeruha sajátossága.

Emellett kerülj minden olyan megoldást, ami túlságosan hivalkodó, hiszen ez az esemény nem rólad szól, még akkor sem, hogyha érthető okokból szeretnél nagyon csinos lenni. Minden szempárnak az ifjú párra kell szegeződnie – legfőképp pedig a gyönyörű arára –, aki nem lesz kifejezetten boldog, hogyha az öltözeted azt üzeni, túl szeretnéd ragyogni.

Ha a házasságkötés templomban zajlik, arra is figyelj oda, hogy a mélyen dekoltázsolt felsőket és ruhákat így vagy úgy, de takarni kell, így az a legbiztosabb, hogyha teljesen mást választasz helyettük – a háton kivágott darabok attraktívak, de mégsem kerülendők, érdemes elgondolkodni rajtuk! 

Ha szeretnél biztosra menni

Ha egy-egy választással kapcsolatban szeretnél biztosra menni, kövesd az informális (=Informal) vagy a félig formális (=Semi-Formal) megjelenés főbb irányait! Ez a két meghatározás röviden annyit jelent, hogy a hölgyeknek koktélruhát, míg a férfiaknak öltönyt kell ragadniuk az eseményre – egy esküvőn egyikkel sem lehet hibázni! Ha pedig még emellett is növelni szeretnéd a tökéletes ruhaválasztás esélyét, már csak végig kell haladnod a korábban leírt szempontrendszeren és tippeken, amiknek köszönhetően biztos, hogy garantált lesz a siker.

alkalmi-ruha-eskuvore-ferfiaknak-1

Alkalmi ruha esküvőre: ha nem tudsz választani, kölcsönözz!

Nem egy olyan eset van, amikor nem feltétlenül éri meg a ruhavásárlás, egy rendhagyó esemény pedig pont ebbe a kategóriába tartozik. Épp ezért, ha már házasságkötés és lakodalom, akkor végül, de nem utolsó sorban szeretnénk felhívni a figyelmed a kölcsönzés lehetőségére is!

Amikor egy nő kisbabát vár, speciális szettekre van szüksége ahhoz, hogy jól érezze magát a bőrében, pláne egy kitüntetett eseményen. Te is ebben a cipőben jársz? Arra vágysz, hogy elegáns és kényelmes legyen, de közben ne érezd ablakon kidobott pénznek, ha a pocakos testalkatodra valami szépet vásárolsz? A jó hírünk, hogy esküvői, és egyben kismama alkalmi ruhákat már kölcsönzés során is be lehet szerezni, így minden igényednek és vágyadnak eleget tudsz tenni!

Emellett a bérlés akkor is nagyszerű ötlet, amikor a gyerekeknek kell beszerezni esküvői alkalmi ruhát. Gondolj csak bele, hogy milyen elvesztegetett idő és pénz, amikor egy tüneményes apró dresszt vagy egy mini öltönyt a kicsik pár hónap után kinőnek. Böngéssz inkább az interneten, és keress egy komfortosabb megoldást, hiszen ha kölcsönzésre adod a fejed, akkor is számtalan lehetőséged van jól dönteni!

alkalmi-ruha-gyerekeknek-1

Scroll to Top