Esküvői idézetek ajándék mellé és meghívóra – így válassz jól!

eskuvoi-idezetek-boritokep

A legszebb dolog, amivel az ember megajándékozhatja a másikat az esküvője napján, az a figyelme, a mosolya, a jókívánsága. Habár napjainkban már egyre kevésbé népszerűek a kézzel írt gratulációk, még mindig azok bírnak a legnagyobb gesztusértékkel.

A személyes gondolatok, az esküvői idézetek mind azt a célt szolgálják, hogy a meghitt perceket még bensőségesebbé tegyék, hogy a szerelmes pár érezze, másoknak is fontos a boldogsága. Egy szó mint száz, úgy gondoljuk, hogy minden nászajándék mellé illik írni néhány lélekemelő sort, akkor is, ha valaki nem tartja magát a szavak emberének. Tudjuk jól, hogy ez nem mindig könnyű feladat, ezért most segítünk az ötletelésben és a megvalósításban. Természetesen a házasulókat sem hagyjuk cserben, az esküvői meghívó idézeteinek kiválasztásához is gyűjtöttünk inspirációt. 

A jól megválasztott esküvői idézetek sajátosságai: gondolatok ajándékozóknak és az ifjú párnak

Az esküvői idézet egy apró gesztus, ami szebbé és személyesebbé varázsolja az ajándékozást, elegánsabbá teszi az esküvői meghívót. Igen ám, de biztosan Te is sokszor belefutottál már abba, amikor tízből tíz nagy napon ugyanazok a gondolatok köszöntek vissza. Hiába szép és megható egy versrészlet, hogyha lépten-nyomon belebotlunk, veszít az értékéből.

Ezért, ha menyasszonyként, ha vőlegényként, ha a násznép boldog tagjaként olvasod is a sorainkat, arra biztatunk, hogy tegyél energiát a szavakkal megfogalmazott érzelmek megírásába, mert a legapróbb dolgoktól válik valami igazán varázslatossá! Hogyan csináld? Mire figyelj oda? Miből tudod, hogy jól választottál esküvői idézetet a képeslapra? A továbbiakban ezekre a kérdésekre adunk választ.  

eskuvoi-idezet-naszajandek-melle
Esküvői idézet nászajándék mellé

1) Kerüli a közhelyeket

Már a legelején is utaltunk rá, de szeretnénk nyomatékosítani, a jól megválasztott esküvői idézet kerüli a közhelyeket – nemcsak tartalmában, hanem minőségében is. Fontos, hogy az apró sorok mögött érezni lehessen a befektetett energiát, és ne olyan hatást keltsen, hogy a keresőmotor első találata lett odabiggyesztve a nászajándék mellé járó kísérőkártyára vagy a meghívóra.

Böngéssz, kutass, ásd bele magad a feladatba, mert megtérül! Amíg a tárgyi értékek elhasználódnak, összetörnek, tönkremennek, addig a leírt érzelmek időtállók maradnak. Mindenki szeret nosztalgiázni életének legszebb pillanatairól, és hidd el, a személyesen megírt gratulációk több év távlatában is képesek igazi boldogságot csempészni a házaspár életébe. 

2) Kapcsolódik a házasulókhoz

Az írói vénával megáldott barátoknak, családtagoknak, ismerősöknek könnyű dolguk van, szinte biztosak vagyunk benne, hogy ők a személyes és a házaspárral közös történeteik felidézésével kívánnak sok boldogságot. Ez is egy remek technika a gratuláció kinyilvánításához, de akiknek ez nem megy ilyen gördülékenyen, még mindig az idézetekkel tudják emelni a jókívánságuk színvonalát.

Ebben az esetben a legjobb olyan gondolatokat keresni, amik valamilyen módon kapcsolódnak a jegyespárhoz – ha például a házasulók nagyon rajonganak egy íróért vagy zenekarért, érdemes az ő szövegeik/dalszövegeik között szemezgetni. Ha ilyen nem jut eszedbe, esküvői idézeteket filmekből is gyűjthetsz, ha netalántán pont tudod, hogy van közös kedvencük. 

Ugyanez igaz fordítva is. Ha a saját esküvőd meghívójára keresed a megfelelő sorokat, keress valami nagyon jellegzeteset, ami pontosan jól leír Titeket. Az sem baj, hogyha inkább valami humoros mellett döntötök, főleg nem akkor, ha általában Ti vagytok a közös találkozók poéngyárosai – a lényeg, hogy maradjatok önazonosak!

3) Tükrözi az ajándékozó személyiségét

A különleges esküvői idézetek, jókívánságok azonban nem csupán a jegyesekhez kapcsolódhatnak, de ugyanúgy hozzád is. Az ajándékod kísérőkártyájára így legalább ugyanannyira jó választás néhány rád jellemző sort írni, mintha hozzájuk igazítanád a mondandód.

Ha például a házasodni készülő szeretted pontosan jól tudja, hogy ki a kedvenc költőd, és Te az ő sorai mellett döntesz, akkor a lelkületedből is adsz egy darabot. Garantáltan mosolyt csal majd a másik arcára, hiszen ha jól ismerjük a másikat, pontosan tudjuk, hogy miért épp egyik vagy másik idézet lett a befutó. Ebből már azonnal meg is mutatkozik az a befektetett energia, amiről korábban írtunk.

4) Intenzív érzelmeket vált ki

A nagy napon szinte nincs olyan dolog, ami ne tudná meghatni a házaspárt, de az sosem baj, hogyha Te is hozzájárulsz még az örömkönnyekhez. Az előző tippekkel már tuti a siker, de mindig van hova tovább. Itt egészen pontosan arra gondolunk, hogy igyekezz minél intenzívebb hatást elérni, mert akkor annál meghatározóbb és emlékezetesebb marad, amit megírtál. 

Az erőteljes érzelmeket elsősorban a megható és a vicces gondolatok keveréke aktivizálja, hiszen a humor mögött mindig ott lapul valami “belsős poén”, a szép és kifejező sorok mögött pedig a szeretet. Ennek a kettőnek a kombinációja tökéletesen le tudja írni az egymáshoz fűzött kapcsolatotok, ezért mindenképp érdemes megpróbálkoznod vele!

szemelyes-gondolatok-eskuvore

Grátisz tippek barátoknak, családtagoknak és a jegyespárnak

Ha vendégként érkezel

Túl vagy az összes vicces esküvői idézet átnézésén, és még mindig úgy érzed, hogy nem találtad meg a tökéleteset? Egy percig se aggódj, más humorfaktorral is fel tudod dobni a nászajándékot!

Manapság egyre elterjedtebb, hogy a közelálló barátok és családtagok poénos felajánlásokat tesznek az ifjú párnak – ami persze, csak félig vicc, a másik oldalról egy nagyon kedves gesztus feléjük. Ez annyit jelent, hogy kis kártyákra összegyűjtenek minden olyan lehetőséget, amivel segíteni tudják az életüket. A friss házasok a felkínált opciókat igény szerint akkor váltják be, amikor szeretnék. Na, hogy tetszik? 

Ötletek a kártyákhoz:

  • Ha ezt a kártyát felhasználod, vigyázok a gyerekekre, amíg randiztok.
  • Ezzel a kuponnal vendégem vagy egy mozizásra a férjeddel/feleségeddel.
  • Ezzel a kártyával biztosítok egy láblógatós napot, és még a kutyátok is elviszem sétálni.
  • Ha ezt a szelvényt mutatod fel, segítek az építkezés során vagy a lakás átalakításának munkálataiban.

Ha az esküvőd napját szervezed

A pároddal tipikusan azok közé az emberek közé tartoztok, akik imádják a személyes ajándékokat, emlékeket? A borús-esős napokon gyakran veszitek elő őket, hogy feltöltődjetek? Van egy ötletünk arra, hogy még több kedves apróság megmaradjon nektek az esküvőtök napjáról!

A feladathoz a nagy napra meghívott gyerekek lesznek a segítségetekre. Hogyan? Úgy, hogy az érkezésükkor megkéritek őket, hogy írjanak, rajzoljanak nektek valami szépet. Ahhoz, hogy sikeres legyen a feladatmegoldás, jó, hogyha a színtér berendezésekor, előre kialakítotok egy játszósarkot, ahol kis asztalokon papírok, zsírkréták, filcek, ceruzák várják a mini alkotókat. Ezzel a kreatív ötlettel minden bizonnyal életetek legcukibb jókívánságait zsebelhetitek be, és nem utolsó sorban, a gyerekkel érkező szülőknek is kedveztek.

A legszebb esküvői idézetek közhelyek nélkül

Mostanra nagyon sokat írtunk arról, hogy mitől válnak meghatározóvá a kísérőkártyára vetett soraid, vagy hogy milyen esküvői idézet illik a meghívóra. Mindvégig arra kértünk, hogy fektess energiát a válogatásba, az ötletelésbe, de bizony jól tudjuk, hogy az egyedi és személyes idézetek megtalálása időigényes feladat.

Akármennyire is imádjuk Kosztolányi Dezső: Akarsz-e játszani című versét, bármennyire is kedveljük Alexandre Dumas vagy Saint-Exupéry idézeteit, szeretnénk, hogyha most egy kicsit elrugaszkodnál tőlük, úgy, hogy közben a legismertebb sorok kiválasztása nélkül spórolnál az időddel. Ennek fényében, három kategória mentén válogattunk néhány kedvencet, amik ugyan egyszerűen, de annál lényegretörőbben és szívbe markolóbban ragadják meg a szerelmet, mint entitást. A versrészletek és az idézetek esküvői emlékkönyvben, képeslapokon, de meghívókon is megállják a helyüket, reméljük Te is találsz köztük olyat, amivel pillanatok alatt azonosulni tudsz!

legszebb-eskuvoi-idezetek-eskuvore

Esküvői meghívó idézetek versekből

#1 Paul Verlaine

“S ha jön az este, langyos szél susog,
fátylaid játékosan megsuhognak,
s baráti mosolyát a csillagoknak
együtt nézzük majd, ifju házasok.”

#2 Váci Mihály

“Két szárny vagyunk,
de fenn a fellegekben nem szállhatunk,
csak mind a ketten szívverésnyire pontos egy ütemben.
Szállj hát velem egy rezdülésű szárnycsapással.
Hullongó tollak voltunk egyedül – szárnyak lettünk egymással.”

#3 Reményik Sándor

“Bizony mondom, elmúlik e világ.
És bizony mondom, megmaradok én.
S bizony, ha két szív egy ütemre dobban,
Az egy-ütemben ott dobbanok én.”

#4 Radnóti Miklós

“Két karodban gyermek vagyok
hallgatag. 
Két karomban gyermek vagy te
hallgatlak. 
Két karodban átölelsz te
ha félek. 
Két karommal átölellek
s nem félek. 
Két karodban nem ijeszt majd
a halál nagy
csöndje sem. 
Két karodban a halálon, 
mint egy álmon
átesem.”

#5 Szabó Lőrinc

\”Részeg vagyok, 
hunyt szemmel apadok, áradok, 
és ahogy a csókodba veszek, 
a mindenséggel keveredek,
s a mondhatatlant mondanám, 
de összevissza dadog a szám, 
hogy áramok, és hogy emelsz, ölelsz, 
s szikrát vet a test és fellobban a perc.\”

Esküvői gratulációs idézetek

#1 Petőfi Sándor

“Vezessen a sors boldog útakon,
Öröm-tavasznak tündér-korszakán.”

#2 Szép Ernő

“Milyen szép, te, milyen szép az, hogy a kezek mozdulnak és indulnak és lelnek egy másik kezet, és érintéssel és tapogatással összebeszélnek, és jó nekik együtt. Maguktól mennek, mint a gyökerek a földben a maguk útján és mint a leveleken az erek.\”

#3 Pilinszky János

“Az igazi szeretet próbája egyedül az, hogy nem fél a másik ember szeretetétől, hogy elegendő benne a szelídség, a türelem és az alázat ahhoz, hogy elfogadja azt.”

#4 Hemingway

“Talán semmi sincs szebb a világon, mint találni egy embert,
akinek lelkébe nyugodtan letehetjük szívünk titkait,
akiben megbízunk, akinek kedves az arca, elűzi lelkünk bánatát,
akinek egyszerű jelenléte elég, hogy vidámak és nagyon boldogok legyünk.”

#5 Paul Géraldy

\”Szerelem: meghódítani, bírni és megtartani
egy lelket, amely annyira erős, hogy fölemel
bennünket és annyira gyönge, hogy éppoly
szüksége van reánk, mint nekünk őreá.\”

Rövid esküvői idézetek

#1 Illyés Gyula

“Egy szív: fél szárny. Most már repülhetsz.”

#2 Gandhi

“Ahol szeretet van, ott van az élet.”

#3 Fodor Ákos: Szerelem

“Ahogy a szél meglebbenti a függönyt:
nem a függöny, nem a szél. A lebbenés.”

#4 Hérakleitosz

“Egy nekem tízezer, ha a legkülönb.”

#5 Stendhal

„Minek is keresném a boldogságot a távolban, ha itt van, itt előttem.”

Scroll to Top