Esküvői helyszín kiválasztása lépésről lépésre

eskuvoi-helyszinek-boritokep

Az egyik legszebb dolog, ami történhet egy szerelmes pár életében, az az esküvője. Titkon szinte mindenki gyerekkora óta dédelget egy vágyálmot arról, hogy milyen lesz egyszer a saját nagy napja – hogyan zajlik majd, kik lesznek ott, milyen zene szól. A fantáziaképek szépen lassan valósággá, igazi döntéshelyzetekké válnak, és szinte ugyanabban a pillanatban az is kiderül, hogy a megvalósítás közel sem olyan egyszerű, mint a képzeletben. 

Bizony, az esküvőszervezés rengeteg logisztikával és fejtöréssel jár, és ha igazán jól akarjuk csinálni, mindent – egyszerűen tényleg mindent – figyelembe kell venni. Az első és legfontosabb lépés ilyenkor az esküvői helyszín kiválasztása, mert szinte minden azon áll vagy bukik, hogy mi magunk (és persze a násznép is) a lehető legjobban és legkényelmesebben érezze magát. Amikor felmerülnek a lehetőségek, boldogan úszkálunk a rengeteg alternatíva között, mire azon kapjuk magunkat, hogy “valami már megint nem klappol”. 

Ezért is döntöttünk úgy, hogy legfrissebb cikkünket csak és kizárólag a helyszínválasztás lépéseinek, praktikáinak, fontos szempontjainak szenteljük, ezzel is segítséget nyújtva minden “bajba jutott”, házasodni készülő párnak. Te is épp ebben a cipőben jársz? Szuper – itt az ideje, hogy közösen ötleteljünk!

A tökéletes esküvői helyszín 5 ismérve

Legjobb esküvői helyszín…, beszélhetünk egyáltalán ilyesmiről? Már maga a szókapcsolat is szubjektív, hiszen önmagában hordozza azt a tényt, hogy mindenkinek más és más lesz az ideális választás. Létezik azonban néhány alapszabály, amit érdemes szem előtt tartani, hogyha valóban a legjobbra törekszünk, mert így elkerülhetjük a legnagyobb bakihelyzeteket.

1) A stílus tükrözi a házasodni készülő pár ízlését

Az egyik legfontosabb szempont, amit számításba kell venni a helyszínválasztás alkalmával, az a stílus megválasztása. Ez alatt azt értjük, hogy egyáltalán nem mindegy, hogy egy-egy színtér mennyire passzol a házasodni készülő pár ízlésvilágához. A nagy napon ugyanis minden róluk szól, ezért az összes apró részletben meg kell jelennie, hogy kik is ők valójában – ez alól Ti sem lesztek kivétel.

Legyen szó tehát díszletről, a ruha– vagy épp az étel kiválasztásról, az esküvőtök éppen attól válik egyedivé és “ilyen csak egyszer van az életben” pillanattá, hogyha körültekintően, személyre szabottan választotok helyszínt is. Mire gondolunk pontosan? Akármennyire hangulatos egy hajón megszervezett lakodalom, hogyha például egész életetekben a vidék szépségeit élveztétek. Csak hogy a saját példánkat kövessük, ilyen esetben sokkal autentikusabb esküvői helyszínként egy szépen feldíszített pajta, mint bármi más – nem igaz?

2) A terület nem túl kicsi, és nem is túl nagy

Azon túl, hogy a legjobb esküvői helyszín erősen szubjektív, még ráadásul nagyon relatív is. Most mégis azt mondjuk, hogy ideális esetben a házasság utáni buli helyszíne nem túl kicsi és nem is túl nagy. Persze, e hallatán jogosan merül fel benned a “nesze semmi fogd meg jól” érzése, de máris elmagyarázzuk, hogy mire gondoltunk. 

A tapasztalatok azt mutatják, hogy az esküvők gyakran kényelmetlenné válnak, amikor túl nagy tér tátong üresen, vagy pont ellenkezőleg, amikor a tánctér és az ülőhelyek zsúfolásig megtelnek. Képzeld csak el, esztétikailag sem túl szép, hogyha egy 500 fős helyen csak 100 ember bulizik, vagy épp fordítva.

Ahhoz tehát, hogy ezt a problémát idő előtt ki tudjátok küszöbölni, már a színtér kiválasztásakor is pontosan tudnotok kell, hogy plusz-mínusz mekkora lesz a násznép, amit vendégül láttok. Így mindenképp azt javasoljuk, hogy az esküvőszervezés első lépése a vendéglista megírása legyen, és csak azután következzen a helyszínszemle.

szabadteri-eskuvoi-helyszin

3) Megoldást nyújt egy váratlan helyzetre

Ha már kellemetlenség és zavaró tényező, ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a lakodalom napja mikorra esik, hiszen kicsit sem mindegy, hogy téli esküvői helyszín után kutattok, vagy nyári alternatívákat kerestek. Tudjuk jól, hogy valahol magától értetődik az, hogy decemberben vagy májusban fagyra vagy napsütésre kell-e majd számítani, de sajnos még így is sokszor félrecsúsznak az elképzelések.

Amíg egy negyven fokos kánikula magával hozhat egy váratlan, intenzív nyári záport, addig egy hidegebb napon is felragyoghat a nap (ami persze a latyakos sár miatt nem biztos, hogy kedvező). Ezúttal azért is ajánljuk a következőt: előre számoljatok egy B tervvel! Ha például mindenképp egy Balaton-parti esküvői helyszínt szeretnétek a nagy napra, akkor legalább béreljetek sátrakat! Így akkor is lesz mindenki számára menedék, hogyha egyik pillanatról a másikra leszakad az ég.

4) Közel van a szertartás, illetve a szállás helyszínéhez

Egy esküvő típusa nemcsak a helyszín, de a program, illetve a megvalósítás tekintetében is igencsak változatos lehetőségeket kínál. Vannak párok, akik a klasszikus nagy esküvős szokásokat elevenítik meg a lakodalmukon, míg mások inkább csak szűk körben buliznak egy arra kibérelt helyen.

Bármelyik táborba is tartoztok a jegyeseddel, ilyenkor fontos, hogy mérlegeljétek a szertartás színtere és a bulihely közötti távot. Ha pedig még szállást is béreltetek a násznép számára, azt is vegyétek számításba, hogy oda mennyi idő alatt lehet eljutni. Ezek azért fontos szempontok, mert egy lagzi minden esetben kimerítő, még akkor is, hogyha csak enni, inni és örömködni kell. Valljuk be, senkinek nem lesz kilóméterhiánya sem napközben, sem este vagy hajnalban. Szerencsére rengeteg esküvői helyszín szállással biztosított, érdemes őket előtérbe helyezni!

5) Az elhelyezkedése nem érinti a közelben élők nyugalmát

Amikor álmaitok esküvőjét tervezitek, a közös igények mellett számolnotok kell a násznép kényelmével, és nem utolsó sorban a helyszínhez közel élők nyugalmával is. Hiába, hogy az ember azt gondolná, hogy a lakodalomra kompatibilis színtereken korlátlanul lehet hangoskodni, sajnos ez nem nem minden esetben ennyire egyértelmű. A legjobb, hogyha minden szimpatikus helyszínt figyelmesen körbejártok, és a bérbeadót is kifaggatjátok a helyi lakosok hozzáállásáról. Ezzel a lépéssel már jó előre kiiktathattok egy lehetséges problémafaktort, bebiztosítva magatokat a felhőtlen bulizásra.

eskuvoi-pillanatkep

A legnépszerűbb helyszíntípusok

Most, hogy pontról pontra átnéztük a választás legfontosabb szempontjait, itt az ideje, hogy a legnépszerűbb esküvői helyszíneket is listába szedjük. Nincs új a nap alatt, a következő ötletekkel már biztosan találkoztál, de a szervezésben és gondolkodásban mindig sokat segít, hogyha rendszerezve, vizualizálva is látod a lehetőségeidet.

A szabadtéri esküvői helyszínek legkedveltebb színterei

#1 Természetközeli esküvői helyszín: park, erdei atmoszféra

Aki tavaszi-nyári hónapokban házasodik, nagy valószínűséggel arra vágyik, hogy egy természetközeli esküvői helyszínen mondja ki a boldogító igent. A zöld környezet, a madárcsicsergés, a napsütés egyébként is mosolyt csal az ember arcára, a nagy napon pedig nincs is annál tökéletesebb, mint amikor még a minket körülvevő élővilág is velünk ünnepel.

Ha Te és a párod is erre az atmoszférára vágytok, akkor nézelődjetek az arra kialakított parkok vagy erdei esküvői helyszínek között, mert napjainkban mesésebbnél-mesésebb lehetőségek állnak rendelkezésre. Ha igazi hercegként és hercegnőként szeretnétek összeházasodni, az Achilles Park csak Rátok vár!

#2 Vízparti esküvőhelyszín: csónakház

Sokak vágyálma összefonódik a homokos-tengerpartos fantáziaképekkel, pedig ha figyelmesen válogatunk, hamar rájövünk, hogy annál közelebb is lehetőségünk van egy csodaszép vízparti esküvőre. Bizony, egyáltalán nem szükséges elhagyni az ország határait ahhoz, hogy valami meghatározó és varázslatos legyen, hiszen itthon is rengeteg tópart várja a szerelmeseket.

De ha már esküvő helyszín és tópart, akkor mi lenne, hogyha kifejezetten csónakházak között böngésznétek? Szerintünk remek alternatíva arra az esetre, hogyha egyszerre szeretnétek a természet és a víz közelében lenni úgy, hogy közben lehetőségetek legyen fedett téren bulizni, hogyha elered az eső. Ilyen felejthetetlen élményt nyújt a főváros középpontjától csupán 10 km-re található Dunai Csónakház Rendezvényterem is, ahol garantáltan különleges élményeket szerezhettek.

#3 A köztes lehetőség: hajóbérlés

A szabadtéri esküvői helyszínek között az egyik legsikkesebbnek tagadhatatlanul a hajóbérlés számít. Ebben a választásban egy olyan plusz elegancia lakozik, ami még különlegesebbé teszi az egyébként is egyedülálló napot. Igaz ugyan, hogy ez egyben \”fedett megoldás\” is, de pont ezért szuper – íme az újabb B terv az időjárás szeszélyességének kijátszásához!

Ha egy csipetnyi luxust is belecsempésznétek a döntésbe, szeretnénk figyelmetekbe ajánlani a Spoon rendezvényhajót, ami egy csodálatos kilátást biztosító panorámaterasszal is rendelkezik a felejthetetlen polgári szertartásokhoz, és az azt követő koktélpartikhoz.

eskuvoi-helyszin-hajoberles

A fedett esküvői helyszínek legfelkapottabb színterei

#1 Kastély

Ahogyan a cikk elején is említettük, sokan dédelgetnek gyermekkori vágyakat a nagy napról. Ha Ti is közéjük tartoztok, és a mesevilág ihlette álomképek még mindig tisztán élnek a fejetekben, reméljük, hogy már az összes kastélyt végigpásztáztátok, mint esküvői helyszínalternatíva. Romantikus, varázslatos, elbűvölő: ezekkel a szavakkal illetnénk az egykori királyi kúriák atmoszféráját, úgyhogy semmiképp se hagyjátok ki a lehetőségek közül! Ha konkrét példát is szeretnétek, van egy tippünk – például a Gödöllői Királyi Kastély sokakat lenyűgözött már!

#2 Rendezvényház

Amikor a lehetséges esküvői helyszínek között válogattok, ne felejtsétek el felírni a rendezvényházakat se, mint opció! Azért gondoltuk úgy, hogy külön is felhívjuk a figyelmet, mert ez az alternatíva sok esetben perifériára kerül, annak ellenére is, hogy némelyik sok más helyszínt megszégyenítő kialakítással rendelkezik. Az egyik legnagyobb előnye, hogy általában nagy férőhelyet és tágas teret biztosít – ezért, ha nem kis esküvői helyszínt kerestek –, remek választás lesz! A Dudok Rendezvényház minden évszakban elképesztően szép környezettel rendelkezik, szeretettel ajánljuk figyelmetekbe!

#3 Étterem

Kis létszámú esküvői helyszínt kerestek? Akkor mindenképp érdemes étteremben gondolkoznotok! Szerencsére Magyarországon szebbnél szebb vendéglátóhelyek vannak, amik még akkor is remek döntésnek bizonyulnak, hogyha a főprofiljuk közé nem is az esküvőszervezés tartozik. A választásban több szempontból sem fogtok csalódni, mert amellett, hogy ár-érték arányban biztosan találtok kedvező lehetőséget, így külön a cateringgel sem kell foglalkoznotok. Javasolhatunk számotokra egy személyes kedvencet? Az érdi Festal Étteremhez mit szólnátok?

eskuvoi-helyszin-etterem

A legjobb esküvői helyszín Nektek

Reméljük, hogy mostanra már tudtunk segíteni abban, hogy egy lépéssel előrébb érezzétek magatokat a helyszínkereséssel kapcsolatos ötletelésben. A legfontosabb szabályra viszont még nem tértünk ki: azt a színteret válasszátok ki a nagy napra, ahol már az első benyomás is elkápráztat Titeket! A legjobb esküvői helyszín ugyanis létezik, az lesz az, ahol igazán boldognak és nyugodtnak érzitek magatokat, ahol átjár titeket a flow.

Scroll to Top