Esküvői menü összeállítása: tippek és ötletek a jegyespárnak

eskuvoi-menu

Egy esküvő szervezésekor nem létezik fontos és kevésbé fontos teendő, az összes ugyanakkora jelentőséggel bír. Persze, akadnak köztük olyan feladatok, amik szinte adják magukat, de a legtöbb esetben mégis mindenről átgondolt tervezetet kell készíteni ahhoz, hogy a nagy napon, ami csak lehet, a legnagyobb rendben menjen. Az esküvői menü összeállítása épp ilyen koncentrált figyelmet igényel, hiszen a saját igények mellett a násznép tagjainak is kedvezni kell.

Ha szeretnétek minél hatékonyabban megtervezni az ünnepi lakoma részleteit – és egyébként is a szíveteken viselitek, hogy a vendégeitek egytől egyig elégedettek legyenek a kiszolgálással –, ez a cikk nektek íródott! A továbbiakban megismerhetitek a tökéletes esküvői menü összeállításának legfőbb szempontjait, és szinte mindent, amit a hagyományos és modern ételtípusokról tudni érdemes.

7 tipp a tökéletes esküvői menü megtervezéséhez

1) A meghívottak igényeinek felmérése

Az esküvőszervezés kezdeti szakaszában még nem kell rögtön fejest ugranotok az ünnepi ételek és italok összeválogatásába! Ami sokkal fontosabb, hogy időben feltérképezzétek a vendégeitek szükségleteit, különös tekintettel a különböző betegségekre, ételérzékenységekre (pl. cukorbetegség, glutén– vagy laktózintolerancia stb.) vagy az életvitelükből származó igényekre, mint vegánság, vegetarianizmus.

Ennek két hatékony módszere is akad, ami közül érdemes azt választanotok, amivel azonnal szimpatizálni tudtok. Szuper és hatékony megoldás, hogyha:

 • a meghívó mellé azonnal csatoltok egy válaszkártyát is, amin a vendég bejelölheti, hogy részt tud-e venni az egybekelésetek napján. Amennyiben a visszajelzés az, hogy igen, kérjétek, hogy töltse ki az általatok összeállított mini-kérdőívet is, ami tartalmazza a korábban említett étel– és italfogyasztási szokásokra adott válaszokat.
 • ‘A’ és B menüsorral is készültök, ami közül az egyik a hagyományos esküvői menü fogásait, míg a másik a speciális igényeket tartalmazza. Ezt az ötletet legfőképp nagy létszámú esküvő esetén javasoljuk, hiszen akkor különösen nehéz az összes egyedi igényre odafigyelni.
eskuvoi-menusor

2) Hagyományos vs. modern esküvői menü

Az esküvői menü kapcsán a másik legnagyobb kérdés, hogy a hagyományos vagy a modern fogások kerüljenek fókuszba. Ennél a pontnál megintcsak érdemes a társaság összetételéből kiindulni, hiszen minél több a fiatal meghívott, annál nagyobb az esély arra, hogy az ínyencebb, például a mexikói és a keleti ízvilágú ételeknek is akad egy külön rajongótábora. Az idősebb korosztály szinte biztos, hogy jobban örül a megszokott falatoknak, italoknak, ezért közel sem mindegy, hogy a násznép tagjai között kik vannak nagyobb létszámban.

Azt javasoljuk, hogy miután mérlegeltétek ezt a szempontot, tegyétek mellé az egyedi kívánságaitokat is, és ezeknek összességéből inspirálódjatok az esküvői étlap tervezésekor! Ha nagyon nem tudtok dűlőre jutni, itt ugyancsak elgondolkodhattok a kétféle menüsorból álló lakoma lehetőségén. Persze, arra számítsatok, hogy az ötletelés így még több fejtöréssel jár majd, de a komplex megoldások végeredményben mindig kifizetődnek.

3) Ételérzékenység és életvitel

Vannak, akik saját értékrendjük, mások pedig ételintolerancia vagy betegség kezelése miatt döntenek egy speciális étrend követése mellett. Manapság egyre többen vannak, akik így csak bizonyos helyeken találnak maguknak finom fogásokat, ezért egy lagzi szervezésekor elengedhetetlen, hogy ezek a szempontok is terítékre kerüljenek.

Tudjuk jól, hogy a tradicionális ételek nem pont a tudatos táplálkozás jegyében készülnek, de ettől még nem kell lemondani róluk. A modern esküvők legnagyobb pozitívuma, hogy előre mutatóak, nincsenek kötöttségek, ezért aszerint és úgy kombinálhatjátok az ételkínálatot, ahogyan csak szeretnétek. Egy vegetáriánus esküvői menü mellett ugyanúgy megfér a rántott hús is, arról nem beszélve, hogy a sokszínűség és a választás lehetősége minden eseménynek növeli a színvonalát.

vegan-lehetosegek-eskuvore

4) Az évszakok sajátosságai

Az ételek és italok összeválogatásakor arról sem szabad megfeledkezni, hogy melyik évszakban esküsztök. Ilyenkor pont ugyanannyira számolni kell az időjárás körülményeivel, mint a ruha– vagy a helyszínválasztás alkalmával, hiszen a forró nyári melegben és a januári hidegben a szervezet nem ugyanazt fogja kívánni.

Egy téli esküvői menü összeállításakor például célszerű a minél laktatóbb, melegebb ételekre koncentrálni, míg nyári lagzi esetén, épp ellenkezőleg. A fülledt időben érdemes inkább a könnyed saláták és a lédús gyümölcstálak mellett dönteni, hiszen kellő cukor– és/vagy szénhidráttartalommal bírnak, illetve plusz folyadékmennyiséget is biztosítanak.

5) Esküvői helyszín és catering

Ha szeretnétek megkönnyíteni a dolgotokat, akkor már az esküvői helyszínek közül is olyat választotok, ahol a catering a szolgáltatás része. Bár ennek is megvan a maga hátránya – például nem biztos, hogy akárhol vállalják a korábban említett vegán vagy mindenmentes ételek elkészítését –, mert sok étterem vagy rendezvényház csak saját menüsorral dolgozik. Egy kérdést viszont mindenképp megér, mert ha a nagy nap színterének köszönhetően az esküvői menüt “házilag” vagy házon belül tudjátok intézni, rengeteg szervezkedést és felesleges agyalást meg tudtok spórolni magatoknak!

6) Esküvői menü gyerekszemmel

A meghívottak közül sokan kisgyermekkel érkeznek az esküvőtökre? Akkor bizony ezt a nézőpontot sem szabad szem elől tévesztenetek az esküvői ételek kiválasztásakor! A kicsik életkori sajátosságukból adódóan nagyon válogatósak tudnak lenni, ha pedig éhesek, és nem tudnak mit enni, hamar egy szülő-gyerek harctér közepén találhatjátok magatokat.

Ha szeretnétek, hogy a csöppségek is komfortosan érezzék magukat aznap, jó, hogyha egy-két univerzális fogást is becsempésztek a menübe. Szerintünk a pizzával vagy a rántott hús és sültkrumpli kombinációjával bármelyik lurkót le tudjátok nyűgözni – ez a legkevesebb, amit tehettek a családostul érkező vendégeitekért.

univerzalis-eteltipusok-eskuvore

7) Felszolgálás vagy svédasztal?

Végül, de nem utolsó sorban, azt is érdemes előre eldönteni, hogy az esküvői menüt svédasztalos megoldás szerint vagy felszolgálók segítségével tálaljátok a vendégeknek. Rossz választás ugyan nem létezik, de a helyszín körülményeitől és a létszámtól rengeteg minden függhet. Ezalatt arra gondolunk, hogy ha a lagzira lefoglalt színtér szűkös és kicsi, a pincérek nem fogják tudni szabadon és gördülékenyen végezni a munkájukat, ha viszont a résztvevők száma kifejezetten magas, az ételért való sorban állás sok kellemetlenséget szülhet. Így azt tanácsoljuk, hogy:

 • először gyűjtsétek össze, hogy kik azok, akik biztosan részt vesznek veletek a házasságkötésetek napján,
 • majd válasszatok helyszínt,
 • és csak ezt követően döntsetek a felszolgálás vagy a svédasztal lehetősége mellett!

Esküvői menüötletek a klasszikus és a modern jegyében

A hagyományok szerint ötfogásos esküvői menüvel illik várni a násznépet, amibe beletartozik:

 • az előétel vagy a leves,
 • két főétel,
 • a desszert,
 • és az esküvői éjféli menü.

Ha rendhagyó keretek között szervezitek a lagzit, értelemszerűen nem muszáj ugyanezt a struktúrát követnetek, a fogásköröket bátran variálhatjátok. Ma már például egyre ritkább, hogy két főétel kerüljön az asztalra, hiszen amellett, hogy így sok finomság kárba veszhet, kettő főfogással az esküvői menü ára is az egekbe szökhet. Persze, ezzel még senkit nem szeretnénk eltántorítani az eredeti terveitől, úgyhogy segítség gyanánt most mutatunk egy klasszikus “falusi” esküvői menüsort, és egy modern verziót is!

‘A’ menü a tradicionális ízek kedvelőinek

 • Leves: újházi tyúkhúsleves vagy tárkonyos raguleves
 • Első főétel: pörkölt nokedlivel vagy krumplival
 • Második főétel: hús– és sajttálak különböző köretekkel (rizs, savanyúság, krumpli)
 • Desszert: pogácsa, diós kosárka, zserbó
 • Éjféli menü: a második főétel újramelegítve vagy töltött káposzta

‘B’ menü az újhullámos ételek és a reformkonyhák rajongóinak

 • Leves/előétel: pirítós padlizsánkrémmel és/vagy humusszal, céklakrémleves, tejszínes kukoricakrémleves
 • Első főétel: zöldséges tócsni mártogatós szósszal, grillezett mozzarella sült zöldségekkel, cukkinifasírt
 • Desszert: macaron, pohárkrémek, mindenmentes brownie vagy almás pite
 • Éjféli menü: a megmaradt főételek újra tálalása, gyümölcstálak, sajttálak, tésztasaláták, nachos
eskuvoi-asztal

Emlékeztető kérdések

Mostanra részletesen körbejártuk, hogy milyen szempontok szerint érdemes összeállítanotok a lakodalmi menüt. Úgy gondoljuk, hogyha ezeket az aspektusokat lépésről lépésre figyelembe veszitek a tervezgetés alatt, akkor nyert ügyetek van. Fontos, hogy az elméletben történő ötletelést végül papírra vessétek, majd pár kérdés segítségével ellenőrizzétek. Ha mindennel számoltatok, akkor a következő topikokra azonnal tudni fogjátok a választ:

 • Hányan leszünk az esküvőn?
 • Ebből mennyien jelezték, hogy speciális módon étkeznek?
 • Az esküvői menüben van-e számukra fogyasztható étel?
 • A legkisebbek számára is vannak biztos lehetőségek?
 • Mekkora a helyszín, milyen lesz az elrendezése?
 • Van-e lehetőség cateringre, és ha igen, belefér-e a költségvetésbe?
 • Az összeválogatott ételek között újhullámos és klasszikus alternatívák is vannak?
 • Ezek alapján mennyibe fog kerülni az esküvői menü?

A tökéletes esküvői menü titka

Az esküvője napjáról mindenki dédelget egy-két vágyálmot. Ki a ruhájáról, ki a helyszínről tudja a kezdetek kezdetén, hogy milyet szeretne, de az sem ritka, hogy egyesek már a szervezés első pillanatában látják maguk előtt az egybekelésük teljes forgatókönyvét. 

Ennélfogva mindvégig tartsátok észben, hogy a nagy nap, akkor lesz felejthetetlen élmény számotokra, ha a többség kedvéért nem mondtok le a saját kívánságaitokról! A tökéletes esküvő titka csupán annyi, hogy megélitek az álmaitokat, és a szervezés összes részletébe beépítitek azokat az elemeket, amikre szívből vágytok – legyen szó a ceremónia stílusáról vagy épp az esküvői menüről.

Scroll to Top