Szülőköszöntő ajándék: útmutató a kiválasztáshoz és az átadáshoz

szulokoszonto-ajandek-jelentosege

Nem sok szebb dolog létezik az életben, mint amikor egy szerelmes pár úgy dönt, hogy végérvényesen is szeretne elköteleződni egymás mellett. Amennyiben a házasulók úgy határoznak, hogy örömüket és boldogságukat szeretteikkel is megosztják, rengeteg teendő vár rájuk. Az esküvő sikeres megszervezésének és lebonyolításának titka viszont minden esetben ugyanaz: a figyelmesség.

Bár a hagyományos lakodalmi szokások már egyre inkább háttérbe szorulnak – helyükbe pedig inkább a személyes vágyak megvalósítása kerül –, de a szertartás alatt még napjainkban is fellelhetők tradicionális elemek. Az egyik ilyen például a szülőköszöntés, amikor a menyasszony és a vőlegény megajándékozza az édesanyját és az édesapját, ezzel is köszönetet mondva az egész életen át tartó gondoskodásukért, támogatásukért, szeretetükért.

Bátran állíthatjuk, hogy ezeknek a kedves meglepetéseknek az átadása a ceremóniák egyik legmeghatóbb pillanata, még akkor is, hogyha egy esküvőn majdnem minden momentum szívhez szóló. Egyszerűen csodálatos azt látni, ahogyan az örömszülők végleg útjukra engedik gyermekeiket, ezért is döntöttünk úgy, hogy jelen cikkünkben a szülőköszöntő ajándékok jelentőségének, típusainak, tudnivalóinak témakörét járjuk körbe. 

A szülőköszöntő ajándék átadásának jelentősége

Életünk legszebb pillanatai intimek, megindítók, magukkal ragadók. Vannak, amiket érdemes kizárólag magunknak megőrizni, de léteznek olyanok is, amiket már csak tiszteletből is illik megosztanunk azokkal, akik hozzájárultak a boldogságunkhoz.

Amikor rátalálunk az igazira – azaz arra a személyre, akivel el tudjuk képzelni az egész hátralévő életünket –, könnyen gondolhatjuk úgy, hogy csakis rajtunk múlt. Az igazság viszont az, hogy ebben azok is hatalmas szerepet játszottak, akik valaha nagy hatást gyakoroltak ránk, normákat és értékeket adtak számunkra. A legszerencsésebb helyzetben ezeket a belülről fakadó kincseket mind a szüleinknek köszönhetjük, hiszen elsősorban az ő nevelésük, szeretetük, irányadásuk vezetett végül arra az útra, ahol megismerhettük önmagunkat, és a biztonságot nyújtó társunkat. 

Ezért is gondoljuk úgy, hogy az örömszülők megajándékozása ma is elengedhetetlen része egy esküvőnek – és szerencsére sokan vannak még így ezzel. Most ezért Téged és a párodat is arra biztatunk, hogy a nagy nap szervezésekor gondoljatok az egyedi szülőköszöntő ajándékok átadására, mindenképp szakítsatok rá időt! Természetesen a mikor kérdése rajtatok áll, de ha a papírformát követitek, akkor a polgári szertartás alatt, a gyűrűhúzás és a házassági iratok aláírása után nyújtjátok át szüleiteknek a köszönetnyilvánítás jelképes ajándékait.

menyasszony-es-oromapa

A leggyakoribb szülőköszöntőajándék-ötletek

Legyen szó bármilyen alkalomról, ha az ajándékozást szeretnénk igazán emlékezetessé tenni, akkor bizony időt és energiát nem sajnálva kell keresgélni a rendelkezésre álló ötletek között. Igaz ugyan, hogy manapság elég néhányat kattintani az inspirálódáshoz, de azt ne felejtsük el, hogy egy kreatív szülőköszöntő ajándék akkor lesz igazán szívhez szóló, hogyha annak részletei személyre szabottak.

Ahhoz viszont, hogy valami tényleg egyedülálló legyen, szükség van egy olyan alapgondolatra, amihez társítani tudod az egyedi elképzeléseidet. Így most három kategória mentén sorra vesszük azokat az ajándéktípusokat, amiket egy kis fantáziával még különlegesebbé tudsz tenni. 

Szülőköszöntő ajándék anyukáknak

Az édesanyád köszöntésekor arra különösképp érdemes odafigyelned, hogy olyan ajándékkal kedveskedj, ami egyrészt maradandó, másrészt szimbolizálja a veled való kapcsolatot, egységet. Lehetsz akárhány éves, számára mindig az a gyermek maradsz, akit felnevelt, és a legnagyobb szeretetben megóvott. De mik jöhetnek ilyenkor számításba?

Gyakorlatilag bármilyen kézműves apróság, például sokan hímeztetnek szülőköszöntő ajándékként egy zsebkendőt, amire végül vagy egy saját szöveg vagy egy idézet kerül. Emellett minden nőt le lehet venni a lábáról egy szép nyaklánccal, fülbevalóval vagy karkötővel is, páros ékszertípus esetén pedig máris ott van az ajándék mögött az összetartó kapcsolat szimbolikája. Továbbá azzal sem tudsz mellélőni, hogyha fotóalbumot készíttetsz, amiben mind a gyermekkorodról, mind az összes meghatározó családi pillanatról lapul egy emlékkép.

szulokoszonto-ajandek-anyukaknak

Szülőköszöntő ajándék apukáknak

Az apukák megajándékozása még egy születésnap, karácsony alkalmával sem egyszerű feladat. Ők általában azok a típusok, akik vagy megveszik maguknak, amire vágynak, vagy egyébként is egy kézlegyintéssel elintézik, hogy nincs szükségük semmire. Természetesen ahogy ezzel Te sem, ugyanúgy senki nincs kisegítve, ezért az apukák köszöntésekor is célszerű személyes megoldásokban gondolkodni.

Az apukádnak klasszikus szülőköszöntő ajándék lehet például egy kalapács, ami szimbolikusan azt jelképezi, hogy biztos alapot épített számodra. Ahhoz, hogy személyesebb legyen, kérhetsz hozzá egyedi gravírozást is. Ha ennél viszont egy kicsivel elegánsabb meglepetést szeretnél, egy szép kar– vagy zsebóra is tökéletes választás lesz. A férfiaknál ugyanis az órák képesek elérni azt a hatást, amit a nőknél a szép ékszerek – és a legjobb –, hogy az egyedülállóság jegyében ugyanúgy gravírozhatók. 

A közös élményszerzés

Ha a szüleid nem hogy csak örökmozgók, de ráadásul még Téged is arra neveltek, hogy az igazi ajándékok a közösen eltöltött percek, akkor egy élmény alapú meglepetésnek biztosan örülni fognak – pláne, ha Te is részt veszel rajtuk a kedveseddel.

Utazzatok el velük egy hosszú hétvégére, welnessezzetek együtt, vagy válasszatok nekik egy olyan tanfolyamot, ami kapcsolódik az egyik kedvenc hobbijukhoz. A közös pillanatokat végül örökítsétek meg, hogy egy újabb családi fotóalbumot tudjatok készíteni – szerintünk ezt mindannyian imádni fogjátok!

5+1 gondolattal közelebb a jó döntéshez

  • Ne stresszelj az anyagiakon: nem az összegtől válik egy ajándék meghatározóvá! 
  • Akár az örömanya, akár az örömapa szülőköszöntő ajándékáról is legyen szó, a legfontosabb, hogy az, amit választasz tükrözze a szándék mögötti üzenetet.
  • Bár gyakori, hogy az újdonsült házaspárok szülőköszöntő ajándékként bort és csokrot ajándékoznak, mi úgy gondoljuk, hogy egy ilyen megismételhetetlen és jeles alkalomra illik személyesebb megoldással készülni.
  • Az ajándékod legyen önazonos, jellemezzen Téged és a szüleidet is! Ha például édesanyád és édesapád mindig arra tanított, hogy értékelni tudd az apróságokat, kifejezetten kedves gesztus egy olyan szülőköszöntő-ajándékszett összeállítása, ami személyes “mütyürkékkel” van tele. 
  • Ismerve a szüleidet, olyan ajándékot válassz nekik, amiről biztosan tudod, hogy célba ér! Itt arra gondolunk, hogy amíg vannak, akik a tárgyi értékeknek vagy egy közös élménynek örülnek jobban, addig másokat néhány kézzel írt, szívmelengető sor is ugyanannyira boldoggá tesz – ezt mindenképp tartsd szem előtt!
  • Ha időközben egyik vagy másik okból kifolyólag az édesanyádnak, édesapádnak (vagy épp mindkettőnek) új párja lett, köszöntsd őt/őket is! Ennél szebben aligha tudod kifejezni azt, hogy Te is örülsz az ő boldogságuknak: az elfogadásnál nem létezik nagyobb ajándék.
szulok-koszontese-eskuvon

Szívhez szóló gondolatokkal a tökéletes pillanatért

Ahogyan Albert Camus fogalmazott “semmilyen szeretet nem elég erős ahhoz, hogy kifejezhesse magát”. A lelkünkben tomboló intenzív és erőteljes érzelmekről nem könnyű beszélni, és nem azért, mert nem szeretnénk. Egyszerűen csak nem tudjuk megragadni szavakkal azt a szeretet és hálát, amit az olyan emberek iránt érzünk, akik egyszerre végigkísértek és –segítettek minket az életünk legmeghatározóbb időszakain.

A legszebb pillanatok mégis akkor válnak igazán varázslatosabbá, ha a szeretteinktől meghallgathatjuk, hogy mit éreznek irántunk – vagy épp fordítva –, mi elmondhatjuk nekik, hogy mi lakozik a szívünk mélyén. Hidd csak el, hogy mind az anyukádnak, mind az apukádnak a köszönő soraid jelentik majd a legnagyobb ajándékot, és ez bizony nem kerül semmibe. Ha úgy érzed, hogy nagyon elakadsz a szülőköszöntő ajándék szövegével, bátran kérj segítséget! A szertatásvezetők például gyakran tudnak olyan gondolatokkal szolgálni, amikkel könnyebben szavakba tudod majd önteni az érzéseidet.

Az örömszülők ajándékozásán túl: kiket illik még köszönteni?

A szülőköszöntő ajándék átnyújtása ugyan a polgári szertartás fontos része, de ha több okból sem érzed komfortosnak, nem muszáj beillesztened az esküvőd menetrendjébe. Sajnos nem mindenkinek a szülei élik meg, hogy részt vehessenek a gyermekük nagy napján, és ezen túl, nem egy olyan helyzettel is találkoztunk már, amikor a menyasszony vagy a vőlegény nem állt túl szoros kapcsolatban az anyukájával vagy az apukájával.

Bármiről is legyen szó a háttérben, semmi nem ad okot arra, hogy teljes mértékben le kelljen mondanod az ajándékozás pillanatairól, ugyanis ennek a szokásnak nincsenek megkötései vagy korlátai. Ha például a nagypapád vagy az egyik keresztszülőd töltött be kulcsfontosságú szerepet az életedben, nekik is megköszönheted a támogatásukat és a szeretetüket. Ugyanígy ajándékozhatod a legjobb barátodat vagy a kedvenc unokatestvéred is, ebben az esetben tényleg minden csak arról szól, hogy kinek van kitüntetett helye a szívedben.

Scroll to Top