A menyasszonytánc hagyománya napjainkban

menyasszonytanc

Napjaink esküvői már nem kifejezetten követik a hagyományokat. A nagy nap menetrendje inkább a házasulók egyedi igényeit követve alakul, viszont a programok tekintetében még mindig találkozhatunk egy-két tradicionális szokással. Ezek között a menyasszony–, és a menyecsketánc számítanak a legnépszerűbbnek, amiknek célja jelenleg is a házaspár anyagi támogatása vagy a násznép szórakoztatása.

Ha épp most készítitek az esküvői forgatókönyvet, érdemes számításba vennetek a lakodalmi táncok repertoárját, hiszen bármelyik típusáról is beszélünk, a közös tánc a pénzgyűjtésen túl, a hangulatfokozásnak is kiváló eszköze. Mit kell elöljáróban tudnotok a menyasszonytánc etikettjéről? Mit érdemes észben tartani, hogyha beillesztitek a programba? Cikkünkben az ilyen, és ehhez hasonló kérdésekre kaptok választ.

A menyasszonytánc menete: a régmúlt hagyományától napjainkig

A klasszikus menyasszonytánc

A menyasszonytánc a klasszikus esküvők elengedhetetlen része volt, aminek ideje általában a házasságkötés után, de még az ünnepi lakoma előtt jött el. A hajdani lakodalmakon ez az időszak a délelőtti vagy délutáni órákat érintette, attól függően, hogy hogyan alakult a nap menete.

A táncmulatságra való buzdítás a vőfély (más esetben a násznagy feladata) volt, aki egy verssel vagy az ‘Eladó a menyasszony’ felkiáltással jelezte a program kezdetét. A hagyományok szerint annak is pontos sorrendje volt, hogy ki és mikor táncolhatott a menyasszonnyal – jellemzően a vőfély indította a sort, amit a lakodalomra meghívott jelesebb/rangosabb személyek, majd a rokonság és a násznép többi része követett. A menyasszonytánc a házaspár jövőjének anyagi támogatását jelentette, ezért, ha valaki táncba szerette volna vinni az arát, egyfajta váltságdíjként pénzt kellett dobnia a násznagyok asztalán lévő kosárba, vagy a vőfély kezében tartott kondérba. 

A mulatság legikonikusabb pillanatának a vőlegény rokonságával való közös tánc számított, mert ez szimbolikusan azt az üzenetet hordozta, hogy a menyasszonyt végérvényesen is befogadták a családba. A menyasszonytánc végét minden esetben a vőlegény zárta, aki azután, hogy a legnagyobb összeggel vagy emblematikusan egy almával, kenyérrel stb. “kiváltotta” a menyasszonyát, felkapva az összes pénzt – és persze kedvesét –, elrohant.

menyasszonytanc-lezarasa

Napjaink szokásai

A modern esküvők legfőbb ismérve, hogy semmilyen kötöttséggel nem járnak. Minden pont úgy alakul és aszerint, ahogy azt a házasodni készülő pár eltervezi. Épp ezért, ha Ti is úgy döntötök a jegyeseddel, hogy a menyaszonytáncot szívesen beépítenétek a lakodalmi programtervbe, csupán a saját “szabályaitokat” kell meghatároznotok. Itt nem kell semmi ördöngősségre gondolni, bőven elég, ha annyit mérlegeltek, hogy a nap melyik részében, illetve pénz vagy pénz nélkül (csak a buli kedvéért) szeretnétek megtartani.

Arról, hogy klasszikusan mikor van a menyasszonytánc ideje, korábban már írtunk, napjainkban viszont ezzel kapcsolatban sincsenek kőbe vésett szabályok. A régi szokások szerint azért a délelőtti és délutáni órákban zajlott, mert az esküvők több programmal és több napon át tartottak, de mivel ez az intervallum mára egy napra csökkent, a nagy nap felépítése egészen másképp alakul. Ha mégis szeretnétek konkrétumokba kapaszkodni, annyit érdemes megjegyeznetek, hogy a menyasszonytáncot manapság leggyakrabban éjfél előtt tartják, kizárólag úgy, hogy az ara még a fehér, esküvői ruháját viseli.

Extra tipp: ha az esküvőtökbe klasszikus elemeket is csempésztek, célszerű megfontolnotok egy vőfély vagy ceremóniamester alkalmazását. A násznép koordinálása minden szempontból nagy feladat, de ha még a közös lakodalmi tánc is képbe kerül, jó, hogyha valaki megírja a menyasszonytánc szövegét és irányítja az eseményeket. Az újdonsült feleség még egy kisebb létszámú lagzi esetén is le fogja járni a lábát, nem még ebben a formában – úgyhogy mindent összevetve, higgyétek el, elkél majd a külső segítség a menyasszonytánc indításához és zárásához.

menyasszonytanc-ideje

Menyasszonytánc helyett menyecsketánc: mi a különbség?

A menyecsketánc menete, célja, lebonyolítása pont ugyanazokat a szokásokat követte és követi, mint a menyasszonytánc, az egyik különbség csupán az, hogy a fehér ruhát felváltja a piros menyecskeruha. A két szín természetesen nem volt véletlen, mindkettő szimbolikus jelentéssel bírt: a fehér a szüzességet, míg a piros a szüzesség elvesztését jelképezte. Az esküvői ruhák kiválasztásakor ezt a hagyományt – jelentéstől függetlenül –, a legtöbben a mai napig tiszteletben tartják.

Amit még fontos tudni, a menyecsketánc jelentésében is eltér a menyasszonytánctól. A korábbiak értelmében ugyanis ez már nem az ara utolsó, hanem az ‘újasszony’ első táncáról szól. A végcél viszont lehet ugyanaz: ha valakinek úgy tetszik, a menyecsketánc remek alkalom a nászajándékként szánt pénzösszeg átadására.

Melyik lakodalmi tánctípus mellett érdemes dönteni?

Legyen szó menyasszonytáncról vagy menyecsketáncról, mindkettő hasonlóan kedves esküvői szokás. Épp ezért nem is érdemes parázsvitát nyitni arról, hogy melyik a jobb, ez teljesen a Ti döntésetekre van bízva. Ami sokkal fontosabb, hogy egy saját szempontrendszert felállítva mérlegeljetek! Természetesen ezt érdemes úgy összeállítani, hogy a menyasszony kéréseit, igényeit kövesse, hiszen a “feladat” oroszlánrésze az övé lesz.

Tippek menyasszonyoknak az ideális választáshoz:

  • Az első a kényelem! Tekintve, hogy az illem a menyasszonytánc és a menyecsketánc esetén ugyanazt diktálja – miszerint a násznép összes tagjával táncolni kell –, a komfortérzet nagyon fontos szempont. Megkockáztatjuk, hogy az esküvői ruhához képest a menyecskeruha egy sokkal kényelmesebb darab, de mivel ma már számos típusa van mindkettőnek, neked kell eldöntened, hogy számodra melyik jelenti a nagyobb szabadságot. Válaszd azt, amelyik közelebb áll a személyiségedhez, és amiben jobban érzed magad – és persze azt se felejtsd el számításba venni, hogy az esküvői ruhádat csak egyszer viseled az életed során!
  • Válassz az esküvői forgatókönyv időtartama szerint! Említettük, hogy általánosságban a menyasszonytáncot éjfél előtt, míg eszerint a menyecsketáncot éjfél után tartják meg. Ismerve a saját kapacitásaid, biztosan tudni fogod, hogy számodra melyik időtartam az ideálisabb! Hogyha például az a típus vagy, aki a legnagyobb bulik alkalmával egészen reggelig képes talpon maradni, lehet, hogy a hajnali órákban fogod jobban élvezni a megállás nélküli táncot.
  • Vedd figyelembe a násznép összetételét! Nagyon fontos szempont lehet a násznép összetétele az átlagéletkor és a családi státusz alapján, és így az is, hogy hány órakor szokott lenni a menyasszonytánc és a menyecsketánc. Ha a vendégseregben ugyanis sokan idősebbek vagy gyermekkel érkeznek, biztosan örülnek, hogyha korábbi időpontban jön el a közös tánc ideje. Ezzel szemben egy javarészt fiatalokból álló társaság szinte biztos, hogy akármeddig képes veletek bulizni, úgyhogy nincs más hátra, mint előre: fusd át gyorsan a meghívottak listáját!
menyasszonytanc-vagy-menyecsketanc

Amikor a tánc célja a pénzgyűjtés

Ahogyan azt már említettük, a menyasszonytánc és a menyecsketánc még ma is összekapcsolódhat az ajándékpénz begyűjtésének hagyományával. Kevesen tudnak viszont a menyasszonytánc adózásának szabályairól, ami kimondja, hogy amellett, hogy az összegyűjtött összeg személyi jövedelemadó mentes, attól még illetékfizetési kötelezettség társulhat hozzá.

Végeredményben egy dolog határozza meg, hogy ilyen esetben kell-e adózni, mégpedig az, hogy egyenesági rokontól származik a pénz vagy sem. Eszerint illetékfizetési kötelezettség csak akkor hárul a házaspárra, hogyha az ajándékozók között nem egyenes ági rokonok is megjelennek. Ilyenkor fejenként 150.000 forintos értékhatár után (tehát kettőtökre nézve 300.000 forint esetén) 18% illetéket kell fizetni a teljes összegre.

Egyenesági rokonnak számít minden felmenő és lemenő személy: tehát a szülők, a nagyszülők, a dédszülők, illetve a gyerekek és az unokák. Sajnos a testvérek és unokatestvérek oldalági rokonként vannak számon tartva.

Menyasszonytáncpénz modern köntösben

Habár napjainkban is gyakori még a menyasszonytánc vagy a menyecsketánc, az adózás ellenére is egyre több jegyespár dönt úgy, hogy csak a szórakozás kedvéért szeretné megtartani az egyiket vagy másikat. Ha Ti is így gondolkodtatok, ne feledkezzetek el arról, hogy ettől még a násznép tagjai között lesznek olyanok, akik hagyományos módon is szeretnének kedveskedni nektek.

Szerencsére erre is akad megoldás: jópofa gesztus például, hogyha erre az esetre kaparós sorsjegyeket kértek ajándékba. Így amellett, hogy eltértek a hagyományoktól – egy sokkal humorosabb formában, de mégis fenntartjátok a tradíció látszatát –, miközben a vendégek válláról is leveszitek a ‘mennyi pénzt illik adni menyasszonytánc esetén’ gondolatainak terhét.

Fontos, hogy ilyen, és ehhez hasonló ötleteknél előre kommunikáljátok a násznép felé a kéréseitek, hogy végül senki ne érezze magát kellemetlenül azért, amiért nem úgy készült. Persze, a szervezés kapcsán más esetben is érdemes hasonlóan eljárnotok, a legjobb, hogyha a lagzi összes körülményére előre felhívjátok a figyelmet: az esküvői helyszíntől kezdve egészen addig, hogy minek örülnétek, mint nászajándék. Így nemcsak magatoknak, de a veletek ünneplőknek is rengeteget segítetek.

Scroll to Top