Útmutató az esküvői ültetési rend kialakításához

eskuvoi-ultetesi-rend

Az esküvőszervezés egyik legfontosabb feladata az ültetési rend kialakítása. Ha már belevágtatok, biztosan tudjátok, hogy mennyi logisztikával jár, hogy mindenkinek megfelelő és kényelmes helye legyen életetek nagy napján. Ráadásul itt sem szabad elfeledkezni néhány illemszabályról, például elvált szülők esetén.

Mit kell tehát tudnotok a szervezés során? Mire érdemes odafigyelnetek az esküvői ültetési rend összeállírásakor? Stay tuned: cikkünkben az esküvői főasztal kialakításától kezdve, az ültetési etiketten át, a kreatív tippekig, mindent megtalálsz.

Az ültetési rend jelentőségéről és típusairól

Hacsak a házasságkötés nem egy-egy tanúval történik titokban, az esküvőszervezés kisebb és nagyobb létszámú lakodalom esetén is rengeteg feladattal jár. A lelkesedésből idővel hamar káosz és kapkodás lesz, ami azonnal elveszi az ember kedvét. Tudjuk jól, hogy ennek elkerülése érdekében sokan a teendők leegyszerűsítésével próbálnak időt nyerni, de ha már a legelején lehet egy tippünk: Ti ne essetek ebbe a hibába!

A részletek kidolgozása garantálja az esküvő zökkenőmentességét

Az esküvőszervezés során minden részlet kidolgozása, minden fejtörés megéri az áldozatot, még akkor is, hogyha ezzel sem lehet garantálni a váratlan helyzetek elkerülését. Ahhoz viszont, hogy ne Murphy legyen a díszvendégetek, érdemes időt szánnotok a névre szóló ültetési rend kialakítására, mert ezzel a lépéssel közelebb kerültük az esküvő gördülékeny lebonyolításához. Nemcsak a násznép dolgát könnyíti meg, de gesztusértékkel is bír, ha mindenkinek külön kijelölt helye van. Azt üzeni, hogy “itt valóban szeretettel és gondoskodással vártak rám”.

Az esküvői ültetési rend típusai

Ha mégsem maradna időtök egy komplex tervezési folyamatra, több ültetésirend-típus és –kategória közül is választhattok. Lássuk, hogy melyek ezek!

 • Érkezés szerinti ültetés: a nagy napon dönthettek úgy, hogy a vendégsereget érkezési sorrendben ültetitek le. Ennek a legnagyobb előnye, hogy semmilyen erőfeszítést vagy előkészületet nem igényel, csupán fogadnotok kell a násznépet.
 • Kategorikus ültetés: ha nem szeretnétek névre szólóan bíbelődni a helyekkel, nagy segítséget nyújthat az is, hogyha külön csoportokra bontjátok az érkező vendégeket – például a közeli barátokat, a távoli rokonokat vagy a kollégákat stb. egy szekcióba ültetitek. Ez különösen hatékony módszernek számít abból a szempontból, hogy nem túl időigényes, illetve már önmagában feltételezi a korábbi ismerettséget. Így garantáltan nem lesz feszült csend egyik asztalnál sem. Ebben az esetben, praktikus döntés, hogyha az esküvői főasztal közelébe azt a társaságot ültetitek, akik mindig jó kedvre derítenek titeket.
 • Ábécé szerinti sorrend: ez a technika szintén sok könnyebbséget jelent a szervezés során, hiszen így a násznépnek – értelemszerűen –, név szerinti sorrendben kell elfoglalnia a helyét. Ennek köszönhetően mindenki gyorsan megtalálja a saját asztalát, és a vendégek is kellően tudnak vegyülni egymással. Vigyázat, utóbbinak nem mindenki szokott örülni, de ha nektek szimpatikus és segítséget jelent ez a módszer, ne ódzkodjatok tőle – ezen a napon minden rólatok szól!
kor-alaku-asztal

Amit az esküvői főasztal kialakításáról tudni érdemes

Ahogyan napjainkban már egy esemény kapcsán sincsenek szigorú elvárások, úgy ez az esküvőkről is elmondható. Minden házasodni készülő párnak hatalmas a szabadsága abban, hogy hogyan szervezi meg a nagy napját, de ettől függetlenül vannak, akik egy-két lépésben ragaszkodnak a hagyományokhoz. Az esküvői főasztal ülésrendje épp ilyen szokott lenni. Ha ebben Ti is szeretnétek megőrizni a klasszikus formát, az ültetési etikett a következőt mondja:

 • A díszhelyeken, azaz a középpontban nektek kell helyet foglalni.
 • A menyasszony a vőlegény jobbján kell, hogy üljön, akit a vőlegény édesapja, a menyasszony édesanyja, majd a tanúja követ.
 • A másik oldalon ennek a fordítottja kell, hogy kirajzolódjon: a vőlegény bal oldalán ül a menyasszony édesanyja, mellette a vőlegény édesapja, majd a saját tanúja.
 • Modernebb felosztás szerint az örömszülőket már egymás mellé ültetik, de ilyenkor is betartva a klasszikus “egy férfi és egy nő mintát”.
 • Ha a főasztal kör alakú, a séma akkor is változatlan, csupán a tanúk mellé még a nagyszülők is odakerülnek.

Természetesen léteznek speciális kialakítást igénylő helyzetek is. Ilyennek számít, amikor a szülők elváltak, vagyok azok a szomorú esetek, amikor valakinek már nem lehet ott mindkét szülője a házasságkötése napján. A megoldás mindkét esetben ugyanaz: vagy másik kettő közeli rokon/barát kerül az ifjú pár mellé (ugyanis az etikett szerint a főasztalnál nem illik páratlanul ülni) vagy kizárólag a frissen összeházasodott pár marad a kitüntetett asztalnál. Ilyenkor a szülők a közeli rokonoknál kapnak helyet. 

eskuvoi-foasztal

Az esküvői ültetési rend kialakításának lépései

Bizonyára nem árulunk el nagy titkot azzal, hogy a megtervezett ültetési rend kialakításával vállaltok a legtöbbet magatokra. Tény, hogy a feladatok ilyenkor megsokszorozódnak, hiszen az egyedi ültetőkártya megtervezése mellett, még az olyan helyzetekre is megoldást kell keresni, hogy:

 • mi legyen azokkal, akik egyedül érkeznek?
 • hogyan célszerű csoportosítani a kisgyerekkel érkezőket?
 • miként érdemes kategorizálni azokat a személyeket, akik egy asztalhoz kerülnének, de nem kedvelik egymást?

Ezzel kezdetét is veszi egy végeláthatatlannak tűnő sakkjátszma, de higgyétek el, végül minden kérdés végére pont kerül, pláne, hogyha tudatosan és szépen sorjában haladtok az esküvői ültetési rend tervezésének lépéseivel.

Első lépés: a helyszín bejárása

Az ültetési rend összeállításának két fontos feltétele van: közel biztosra tudnotok kell, hogy hol lesz megtartva a ceremónia, és hogy mekkora násznépet láttok vendégül. Tehát, ha még nincs meg a végles esküvői helyszín és vendéglétszám, ezt a feladatot halasszátok későbbre! Ha viszont pontosan jól tudjátok, hogy kikkel és hol fogtok bulizni, fogjatok egy ültetésirend-sablont, és irány a nagy nap színtere – járjátok körbe újra!

Számoljátok össze, hogy hány és milyen asztalra lesz szükségetek, és azt hogyan tudjátok elhelyezni a térben! Határozzátok meg, hogy hol fogjátok letáncolni a cipőtök sarkát, és melyik részen lesz a zenekar és/vagy a DJ. Keressétek meg a potenciális be– és kijáratokat, és azokat a területeket, ahol a gyerekeknek is ki tudtok alakítani egy játszósarkot! Mindezek után sokkal könnyebb lesz eldönteni, hogy a kör alakú vagy a táblaasztalok funkcionálnak majd jól, és azt is, hogy ki és hol foglaljon helyet – különös tekintettel a korábban említett speciális esetekre.

eskuvoi-helyszin-bejarasa

Második lépés: sablonkészítés

Egy tervezési folyamat mindig akkor lesz igazán hatékony, hogyha vizualizáljátok az elképzeléseiteket. Egy egyszerű bevásárlás során is rengeteget segít, hogyha listaszerűen összegyűjtjük, hogy mire van szükségünk, nem még akkor, amikor a tökéletes esküvő megszervezése a cél.

Pont ezért buzdítunk most Titeket arra, hogy a helyszín körbejárása közben vagy után, mindenképp rajzoljátok le egy lapra, hogy mit és hova szeretnétek, az asztalokhoz pedig előre írjátok oda a neveket! Ekkor hamar kiderül, hogy ki az, akinek még nincs helye, és az is, hogyha plusz asztalokra és székekre lesz szükség. Ha digitalizált formában is szívesen látnátok előre a terveket, nézzetek szét az online elérhető ültetésirend-tervező és ültetésirend-szervező platformok között!

5+1 extra tipp az ültetési rend kialakításához

#1 Helyezzetek ki kreatív ültetési tablót vagy táblát!

A mai esküvőkön már sokszor találkozhatunk ültetési tablóval vagy táblával. Ez egy olyan jópofa és elegáns megoldás, ami nemcsak a dekorációt dobja fel, de már az érkezés pillanatában mindenki tudtára adja, hogy hol kell helyet foglalnia. Megspórolható vele a személyes esküvői ültetőkártyák készíttetése, no és persze, a vendégek céltalan bolyongása is.

#2 Készítsetek ültetési kártyákat!

A tablóhoz hasonlóan, az ültetési kártyáknak is ugyanaz a célja: segítséget nyújtanak abban, hogy az esküvőn mindenki megtalálja a számára kijelölt helyet. Ha szeretitek a kreativitást és az igényes, kedves apróságokat, mindenképp érdemes használnotok ezt a praktikát. Amellett, hogy a nagy nap arculatát is remekül kiegészíti, a süteménycsomaggal együtt búcsúajándéknak is tökéletes. Amikor megtervezitek, hogy milyen legyen, törekedjetek arra, hogy minél többet eláruljon rólatok és az esküvő stílusáról, mert így lesz igazán személyes!

ultetesi-kartya

#3 Vegyétek figyelembe a különböző személyiségtípusokat!

Az esküvői ültetési rend kialakításakor nemcsak a hasznos és praktikus megoldások kitalálása alatt kell kreatívnak maradnotok. Jó, ha arra is odafigyeltek, hogy milyen személyiségtípusú embereket ültettek egy asztalhoz! Általában nem szerencsés, hogyha a zárkózottabb és szótlanabb szeretteitek ugyanoda kerülnek, érdemes őket harsányabb és bulizósabb vendégekkel vegyíteni, hogy számukra is könnyebb legyen az oldódás! (Persze, ezekre az esetekre a pálinka is megoldás.)

#4 A kisgyermekes családokat ültessétek egymás közelébe!

A kisgyermekes családok kapcsán is rengeteg kérdés felmerül, ha az ültetési rend kialakításáról van szó. Vannak esküvők, ahol a kicsiknek külön asztalt biztosítanak, de ez abból a szempontból nem mindig szerencsés, hogy sok kisgyermek kétségbe esik, ha a szüleitől távol van számára idegenek között. Viszont arra is gondolni kell, hogy édesanyaként és édesapaként kevesebb idő marad a bulizásra, ezért a szülők valószínűleg alig várják, hogy kicsit kimozduljanak és táncoljanak egyet.

A témában aligha beszélhetünk jó vagy rossz megoldásokról, de ha biztosan nem szeretnétek mellélőni, mi a következőket javasoljuk:

 • Az esküvői ebéd és az esküvői vacsora alatt a gyerekek maradjanak a szülők közelében.
 • A családosan érkező vendégek lehetőleg ugyanott foglaljanak helyet, így az idő múlásával a gyerekek könnyebben és bátrabban tudnak majd barátkozni.
 • Az esküvő napjára alakítsatok ki egy gyerekkuckót, ahol a legkisebbek színezhetnek, rajzolhatnak, kreatívkodhatnak. Így nemcsak nekik szereztek örömet, de a szülőknek is biztosítotok néhány szabad percet.
gyerekek-eskuvon

#5 Kerüljétek a “szingliasztal” megoldást!

Sokan úgy gondolják, hogy az esküvőjük remek esemény lesz arra, hogy a szingli barátaik, ismerőseik egymásra találjanak. A gesztusérték ugyan értékelendő, de ez sokakat megbánthat. Habár vannak, akik egy ilyen helyzetet lazán és nevetve kezelnek, jobb, hogyha nem pont ezen a napon tesztelitek a reakciókat. Ha mindenképp szeretnétek kedvezni az egyedül érkezőknek, inkább a korábban említett személyiségtípus szerinti csoportosítást javasoljuk.

#5+1 Az esküvői személyzetnek is biztosítsatok helyet a pihenésre!

Az esküvőszervezés és az asztalok kialakításakor gondoljatok azokra is, akik hozzájárulnak a tökéletes esemény lebonyolításához. A teljesség igénye nélkül, gondolunk itt a zenekar tagjaira, a DJ-re, a ceremóniamesterre, a fotósra – illik őket is megvendégelni! Természetesen nyugodtan kerülhetnek egy asztalhoz, a lényeg, hogy nekik is legyen esélyük néhány finom étel-ital elfogyasztására és egy kis pihenésre.

Egy esküvőszervező sokat segíthet

Ha a felsorolt szempontok betartása után is úgy érzitek, hogy valami nem az igazi, érdemes esküvőszervező segítségét kérnetek. Szakmájából adódóan ő pontosan, és azonnal tudni fogja a felmerülő problémáitokra a választ. Így nem kell tovább azon aggódnotok, hogy mindennel elkészültök-e időben, kreatív ötleteinek hála Tiétek lesz a legszebb és legkomfortosabb esküvői helyszín.

Scroll to Top