Esküvői tortaízek, –formák, –ötletek a nagy napra

eskuvoi-tortaizek

Legyen szó kis– vagy nagy létszámú lakodalomról, az esküvőszervezés minden formája megköveteli a monumentális elemek, de a legapróbb részletek megtervezését is. Az esküvői helyszíntől kezdve, a díszleten át, egészen az asztaldekorációig, mindennek passzolnia kell egymáshoz, a helyén kell lennie, hiszen csak akkor beszélhetünk tökéletes atmoszférateremtésről.

Ha a pároddal Ti is épp a nagy napot tervezgetitek, akkor pontosan jól tudjátok, hogy épp azok a dolgok igénylik a legtöbb fejtörést, amiről az ember nem is gondolná. Ilyen például az esküvői torta kiválasztása is, aminek nem csak ízvilágában, de formájában, dekorelemeiben egyaránt követnie kell az esküvő stíluselemeit. És ha még ezzel meg is volnátok, ott vannak a további kérdések:

  • Hogyan lehet olyan tortát készíttetni, hogy az mindenki számára jó legyen?
  • Mekkora tortával érdemes egyáltalán számolni?
  • Mi a megoldás a különböző ételérzékenységekre?

Bizony, rengeteg dolgot számításba kell venni, de valószínűleg ezt már az első percben realizáltátok. Ne aggódjatok, most összegyűjtöttük a témakör leghasznosabb információit: esküvői tortaízek, –formák, –ötletek csak nektek, csak most!

Az esküvői torta, mint az est fénypontja

Napjainkban az esküvőszervezés nagyon sok lehetőséget rejt magában, hiszen ma már egyáltalán nem kell szigorúan követni a klasszikus értelemben vett szokásokat. Ennek ellenére mégis sokan ragaszkodnak a házasságkötés hagyományos menetéhez, amiben egyszerre kap szerepet például a templomi és a polgári esküvő, az eskütétel, a családi és a baráti tósztok, később pedig a menyecsketánc és az első közös torta felvágása.

Utóbbi tűnik talán a legkevésbé hangsúlyos résznek, pedig valójában nagy jelentőséggel bír – mondhatnánk úgy is, hogy a bulizás pillanatainak a fénypontja. Ifjú házaspárként ekkor vágjátok fel életetek első közös tortáját, amit pont úgy osztotok majd meg a többiekkel, mint az örömötök. A szimbolikáját tekintve tehát fontos és emlékezetes része a lakodalmi programnak, épp ezért sem mindegy, hogy végeredményben milyen módon készül, és hogyan néz ki.

eskuvoi-torta-felvagasa

Az esküvői torta megtervezésének lépései

1) A torta méretének meghatározása: hány szeletes legyen?

Amikor az esküvőszervezés a menyasszonyi torta kiválasztásának szakaszába ér, mindenek előtt a méretet kell meghatározni. Habár magától értetődőnek tűnik – miszerint annyi szeletes tortára van szükség, ahányan ott lesznek a nagy napon –, sajnos ennél egy picit komplikáltabb a válasz. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy ez nem egy valid gondolat, csupán van még min elgondolkodni.

Érdemes például mérlegelni, hogy a násznép tagjai között mennyi idősebb személy van, hányan érkeznek kisgyermekkel, hiszen ekkor megvan az esélye, hogy ők már a késői órákban (amikor a torta felvágása zajlik) otthon vannak. Ezért ilyenkor sokan azt javasolják, hogy inkább csak a vendégsereg 80 %-ra készüljön torta. Ezzel szemben vannak, akik pont, hogy több szeleteset kérnek, mint amekkora a násznép, hogy köszönetnyilvánításként tudjanak csomagolni a hazaútra. 

Valójában tehát nincs egy konkrét alapszabály, amit érdemes követni, csak ki kell választani a számotokra szimpatikus irányt. Ha féltek attól, hogy pazarlás lenne a vége, inkább döntsetek a biztonságosnak hangzó 80% mellett, ha pedig szívesen megajándékoznátok a veletek ünneplő családtagokat, barátokat és ismerősöket, bátran válasszátok egy nagyobb tortát!

eskuvoi-torta-merete

2) A forma és a dekorelemek kiválasztása: mire figyeljek oda?

A forma és a dekorelem ugyan csak külcsíny, de egy esküvő legalább annyira szól a harmonizáló esztétikai megoldásokról, mint a finom falatokról. A lehetőségek tárháza végtelen mind az esküvői tortadíszek, mind a torta rétegzése, mind a torta formájának tekintetében. Ezért nem is szeretnénk konkrétumokba bocsájtkozni – hiszen néhány kattintás után előttetek van az egész internet képgalériája –, inkább olyan tanácsokkal látunk el Titeket, amikből már könnyedén tudtok építkezni.

A javaslatunk pedig nem más, minthogy a torta küllemét az esküvő tematikájához, stílusvilágához igazítsátok! A torta színét válasszátok a szalvéta árnyalatához, a dekorelemekhez pedig keressetek olyan megoldásokat, amik az asztali díszekben is megjelennek.

Napjainkban nagyon divatosnak számít például, hogyha a torta ékességei az esküvőre kiválasztott virágok, de valójában a virágot helyettesítheti akár gyöngy, szalag, masni is. A lényeg, hogy bármi mellett is döntötök, az valamilyen módon harmonizáljon az esküvőhelyszín legtöbb részletével. Ezeknek az apró figyelmességeknek a betartásával imádni fogjátok az összképet!

Mai trendek

Ha a vágyaitok között ott szerepel, hogy még az esküvői tortátok kinézete is kövesse az aktuális trendeket, nézzetek szét az olyan lehetőségek között, amik arany díszítéssel vagy akvarell technikával készültek. Szerintünk tetszeni fognak!

eskuvoi-tortadisz

3) Az esküvői tortaíz kiválasztása: hogyan tudok a legtöbbeknek kedvezni?

Végül, de nem utolsó sorban elérkeztünk a tortamizéria legfontosabb kérdésének megválaszolásához, az ízvilághoz. Itt fontos előre leszögezni, hogy még mielőtt az egész násznép kedvében szeretnétek járni, elsősorban a saját ízlésetek szerint válogassatok, és csak azután következzen a “nagy átlag”. Ahogyan az esküvő minden más részletében is fontos, hogy megjelenjen a személyiségetek, úgy a tortával sincs ez másképp. Ezzel persze nem azt mondjuk, hogy ne törődjetek a többiekkel, csupán arra célzunk, hogy az első körös rostálás alatt kizárólag magatokra hagyatkozzatok!

Ha ezzel megvagytok, jöhet is a “szeretnénk biztosra menni” rész. Ebben a kezetekre játszik, hogy az esküvőre nagy eséllyel emeletes torta készül, aminek köszönhetően a különálló rétegeknek más és más ízt választhattok.

Ha például letettétek a voksotok egy mai, trendi, tengeri sóskaramellás ízvilág vagy egy csokoládékrémes céklatorta mellett, de úgy érzitek, hogy a választásotok megosztó, nem kell lemondonotok róla! Az ínyencek, a kísérletezők és a gasztronómia kedvelői szinte biztos, hogy azonnal ráharapnak majd, azok számára pedig, akik ódzkodnak az új és egzotikus megoldásoktól, kérhetitek a torta egy részét a klasszikus, jól bevált “csokoládétorta csokoládékrémmel” lehetőségével.

Az egyetlen dolog, ami a számításaitokat keresztülhúzhatja, az a torta mérete. Nem mindegy ugyanis, hogy az alsó réteg milyen összetevőkből épül fel, hiszen a tortának stabil alapokon kell állnia ahhoz, hogy a több emelet súlyát képes legyen megtartani. Ebben az esetben a torta alsó szintjének elkészítéséhez nem szabad nagyon krémes, tejszínes, habos opciókat kérni, mert azok nem fogják elbírni a különböző rétegek terhét.

Népszerű esküvői tortaízek

Ha szeretnétek, hogy az esküvői torta a lehető legtöbb vendég ízlelőbimbójának kedvezzen, akkor a következőkben felsorolt lehetőségeket célszerű még számításba vennetek. Nagy népszerűségnek örvend, és az egyik legkedveltebb esküvői tortaízként, illetve tortaként van számontartva például:

  • a málnadarabokkal vagy a citrusos túrókrémmel elkészített vaníliatorta,
  • a narancsos csokoládétorta,
  • a hagyományos puncstorta,
  • a klasszikus feketeerdő-torta,
  • és szinte minden “egyszerű” gyümölcsös (málnás-epres) megoldás.
haromemeletes-torta

Napjaink trendjei: az ételérzékenységtől az ehető virágokig

Ahogyan a divatvilágban, úgy a cukrászat és az esküvői torták területén is beszélhetünk a trendek alakulásáról. Évről évre jelennek meg új igények, amiket sokszor pont az olyan esküvőjükre készülő jegyespárok fogalmaznak meg, mint amilyenek Ti is vagytok.

Napjainkban az egyik ilyen irány, hogy a tortának passzolnia kell ahhoz az évszakhoz, amikor a lakodalom meg van tartva. E szerint, hogyha tavasszal vagy nyáron mondjátok ki egymásnak a boldogító igent, a könnyedebb, gyümölcsösebb ízek kell, hogy domináljanak, míg egy őszi-téli eskütétel során előkerülhetnek a narancsos-csokoládés aromák. 

Emellett egyre népszerűbbek a mindenmentes lehetőségek is: elsősorban korunk civilizációs betegségei (pl. glutén–, laktóz–, tejfehérje-érzékenység), másodsorban a vegánság népszerűsége miatt. Ha úgy érzitek, hogy mindenkinek szeretnétek kedvezni, akkor számukra készíttessetek külön egy kisebb tortát, biztosan értékelik majd a gesztust!

Nem is gondolnátok, de manapság a legnagyobb őrület mégsem az előzőekben merül ki, hanem egy apró díszítőelemben, mégpedig az ehető virágban. Nem, itt most nem a csokiból, marcipánból készítettekre gondolunk, hanem valami sokkal rendhagyóbbra – az igazi, élő virágra. El tudjátok képzelni? Ez a trend teljesen kiaknázza a szép– és az ízérzékben rejlő lehetőségeket!

Süteményötletek a torta mellé

A torta kiválasztásának menetét, általában szorosan a süteményötletelés követi. Szerencsére ekkor már nem kell azon morfondírozni, hogy kinek és mi ízlik, elég ha a válogatás során a változatosságot tartjátok szem előtt.

Mi azt javasoljuk, hogy ne csak ízek szerint törekedjetek a sokszínűségre, hanem a klasszikus és modern lehetőségek szempontjából is – az esküvői menü desszertszekciójában ugyanúgy maradjon hely a zserbónak és a mézes-krémesnek, mint a macaronnak és a cake popnak. Utóbbiakat a gyerekek egyenesen imádni fogják!

eskuvoi-sutemeny-macaron
Scroll to Top